Se pare ca metoda celor doua alarme este considerata utila de specialistii in somn, daca este folosita corect. Potrivit medicului Jade Wu, specialist in medicina somnului, scopul acestui obicei nu este de a-ti oferi cateva minute in plus de somn, ci de a-ti acorda mai mult timp pentru a te trezi treptat si mai bland.
„Procesul de trezire, la fel ca cel de adormire, nu este precum un intrerupator care se poate activa instantaneu”, explica Dr. Wu. „Prin natura lor, aceste procese dureaza ceva timp.” Pentru a intelege mai bine stiinta din spatele obisnuintei de a amana alarma, am apelat la experti care ne-au oferit cateva detalii suplimentare.
Ce se intampla in organism atunci cand ne trezim?
Asa cum mentiona si Dr. Wu, trezirea nu se produce brusc. „Este mai degraba o tranzitie treptata”, spune ea. „Temperatura corpului creste treptat, nivelul cortizolului si tensiunea arteriala se ridica incet, iar melatonina incepe sa scada.”
In apropierea trezirii, devenim partial constienti inainte de a ne trezi complet, ceea ce ne face sa ne simtim ametiti, confuzi si sa ne dorim sa dormim in continuare. „Acesta este momentul numit inertie a somnului, cand suntem treji, dar mintea este inca incetosata si ne lipseste energia”, adauga Dr. Wu.
Prima alarma pe care o amanam ne aduce in zona de constienta partiala, oferindu-ne un interval tampon de aproximativ 5-15 minute pentru a depasi ultimele efecte ale inertiei somnului. Astfel, cand suna a doua alarma, suntem deja mai pregatiti sa ne ridicam si sa incepem ziua.
Cu toate acestea, daca metoda unei singure alarme functioneaza deja bine pentru tine, nu este necesar sa adaugi inca o alarma. „O singura alarma este suficienta, atat timp cat ai cateva minute libere dupa ce suna alarma, pentru a te trezi treptat inainte sa incepi activitatile importante ale zilei”, explica Dr. Wu.
Cum sa folosesti corect metoda celor doua alarme
Seteaza cel mult doua alarme
„Nu recomand sa setezi mai mult de doua alarme, deoarece astfel te vei trezi de prea multe ori in ultimele minute ale somnului”, explica Dr. Wu. „Daca te trezesti prea des, mai bine beneficiezi de un somn neintrerupt si de calitate, chiar daca e mai usor si superficial in ultimele minute.”
Evita intervalele prea lungi intre alarme
Este important ca timpul dintre prima si a doua alarma sa nu fie prea mare, spune medicul William Lu, specialist in medicina somnului. „Cu siguranta nu este bine ca a doua alarma sa fie setata la o ora distanta de prima”, adauga el. Daca intervalul este prea lung, risti sa aluneci din nou intr-un somn profund si sa iti fie mult mai greu sa te trezesti a doua oara.
Dr. Wu recomanda un interval de maximum 15 minute intre prima si a doua alarma. „In acest fel, prima alarma iti ofera un imbold bland pentru a incepe sa te trezesti, iar alarma finala te trezeste complet inainte sa adormi din nou profund”, explica ea.
Seteaza alarmele pe dispozitive diferite
Daca folosesti doua alarme, risti sa confunzi a doua alarma cu prima si sa apesi din nou butonul snooze, pierzand astfel momentul trezirii. Pentru a evita asta, Dr. Wu recomanda sa setezi cele doua alarme pe dispozitive diferite, iar pe cel de-al doilea dispozitiv sa il asezi mai departe de pat. Astfel, vei fi nevoit sa te ridici din pat pentru a opri alarma, ceea ce iti va semnala clar ca este timpul sa incepi ziua.