Boli

#calciu #schelet #organism #sanatate #apa #magneziu #soare #vitamine #fier #aliment #cofeina

Cum sa favorizezi absorbtia calciului in organism

Calciul, supranumit „prietenul scheletului”, este unul dintre mineralele indispensabile functionarii optime a organismului. Se poate consuma cu usurinta deoarece se gaseste in produsele lactate. Dar, nu este suficient doar sa consumi lapte si branza ca acesta sa fie asimilat de organism, pentru a a avea si oase puternice.

Iata cateva sfaturi pentru a sti cum sa asimilezi mai bine calciul in organism:

Pasul 1. Expune-te la soare. Asimilarea calciului depinde in primul rand de vitamina D prezenta in organism, care se sintetizeaza prin expunerea la soare . Aceasta vitamina se gaseste in uleiurile de ficat de peste, uleiurile de masline, germenii de grau si seminte.

Pasul 2. Mananca sanatos. Calciul depinde intr-o mare masura de starea florei intestinale. Pentru a obtine acest lucru este necesar sa mananci cat mai sanatos. Deci, este important sa se evite invadarea de bacterii pentru a permite calciului sa fie absorbit de sange. este stratul natural de bacterii "bune" de la nivelul stomacului, care ajuta la digestie si excretie.

Pasul 3. Evita dulciurile, alimentele prea sarate sau prea dulci, deoarece fosfatii altereaza absorbtia calciului. Acestia se gasesc intr-o cantitate mare in kechup, carnea, branzaturile si bauturile preparate industrial.

Pasul 4. Bea apa minerala, bogata in magneziu. Magneziul este cunoscut pentru ca favorizeaza pastrarea calciului solubil.

Pasul 5. Renunta la bauturile cofeinizate si la alimentele foarte sarate. Eliminarea calciului din organism prin urina, fecale si transpiratie este grabita de mai multi factori printre care confeina si sarea. Incearca sa reduci cantitatea acestor produse pentru a preveni excretia rapida a calciului din organism.

Pasul 6. Mananca fructe bogate in vitamina C . Vitamina C ajuta la asimilarea calciului in corp, de aceea este indicat sa consumi portocale, kiwi, ardei gras etc. In momentul in care urmezi un tratament cu suplimente de calciu, este bine sa le asociezi cu cele de vitamina C.

Pasul 7. Elimina sau redu pe cat posibil din alimentatie sucurile racoritoare. Bogate in fosfor , sucurile racoritoare pot duce la pierderea calciului prin urina.

Pasul 8. Suplimentele de calciu nu se iau impreuna cu cele de fier, deoarece in acest fel isi neutralizeaza efectele.

Sfaturi utile

  • Este indicat sa iti faci analizele sangelui pentru a sti daca organismul are o carenta de calciu;
  • O analiza relevanta pentru starea de sanatate  este verificarea timpului de coagulare a sangelui;
  • Nu este bine sa iei foarte mult calciu deoarece, prea mult calciu in sange poate duce la instalarea unei stari de confuzie, letargie, uneori chiar coma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare