Boli

#cicatrice #rana #plaga #piele #epiderma

Cum sa faci o rana sa se cicatrizeze mai repede

In urma unei taieturi cauzata de un obiect ascutit, la nivelul pielii se produce o bresa. Organismul poseda capacitatea de a repara aceasta plaga , prin intermediul cicatrizarii. O rana insa nu trebuie sa ramana deschisa, pentru ca ea face legatura dintre organism si mediul exterior si poate provoca o infectie. Cicatrizarea ranii este un fenomen biologic natural.

Dupa o leziune cutanata deschisa, se pun in actiune mecanisme menite sa repare rapid portiunea lezata. Astfel, cicatrizarea se deruleaza in trei mari etape si una secundara:

  • Faza inflamatorie insotita de exudatie (se manifesta intre 2-4 zile);
  • Faza de granulatie („inmugurire”) se prezinta ca un tesut rosiatic, moment in care rana se inchide, pregatindu-se de cicatrizare;
  • Faza de epitelizare. Marginile ranii se micsoreaza vizibil, in timp ce rana se acopera cu un tesut epitelializat, cicatrizat.
  • Faza de remodelare (restructurare functionala). Rana este cicatrizata, insa se tot intinde pentru ca pielea continua sa se modifice.
Faza inflamatorie
Cicatrizarea incepe prin aparitia fenomenelor inflamatorii. Pielea este rosie, calda si foarte dureroasa la nivelul plagii. Acest fenomen este explicat de distrugerea celulelor in timpul taieturii. Traumatismul debuteaza cu secretii provenite de la vasele sangvine si limfatice.
Coagularea este indusa prin activarea trombochinazei (enzima prezenta in sange care in contact cu aerul favorizeaza coagularea). Dupa aproximativ 10 minute, incepe exudarea (eliminarea unor secretii cu posibili germeni patogeni), proces care asigura apararea impotriva infectiilor. Cresterea permeabilitatii capilare favorizeaza trecerea sangelui cu anticorpi, leucocite si celule macrofage in regiunea traumatizata. Astfel, tesuturile necrozate, corpii straini si microbii sunt eliminati si distrusi.
Faza de granulatie
In jur de patru zile de la ranire, organismul incepe sa umple pierderea de substanta cu un tesut nou. Sub influenta vitaminei C, a oxigenului si a fierului, fibrele de colagen formate, la inceput izolate, se intaresc si se aduna in grupuri.
Din cauza pierderii substantelor importante pentru reinoirea tesuturilor, capilarele se prezinta la suprafata ranii cu un aspect granulat, rosu intens.
Faza de epitelizare
Intre cea de sasea si a zecea zi, incepe maturarea fibrelor de colagen. Epitelizarea marcheaza finalizarea cicatrizarii. Tesuturile granulare devin din ce in ce mai ferme, dupa pierderea progresiva a apei si datorita continutului din ce in ce mai mic de vase de sange, formand un tesut cicatricial.
Cum sa eviti cicatricele urate
Aspectul final al cicatricei este imprevizibil. Pentru ca o rana sa se cicatrizeze usor si estetic, este bine sa tii cont de cateva reguli simple:
  • Plaga trebuie curata pentru a elimina corpii straini care pot provoca o infectie. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este de a utiliza apa de la robinet sau daca ai posibilitatea este bine sa folosesti ser fiziologic steril;
  • O rana mica poate fi ingrijita fara probleme acasa. Insa, daca rana este adanca, trebuie sa consulti un medic pentru a verifica daca nu au fost lezate elemente profunde (nervi, ligamente etc) si daca este nevoie de o suturare;
  • Este gresit sa-ti lasi rana la aer liber sa se usuce. In realitate, germenii patogeni se pot infiltra cu usurinta, ducand ulterior la aparitia infectiei;
  • Este necesar sa se aplice la nivelul plagii un produs antiseptic recomandat de catre medic si un pansament steril. Evita pansamentele clasice care iti provoaca neplaceri in momentul in care le schimbi si opteaza pentru pansamente nou aparute, adaptate in functie de tipul leziunii. Pentru a face cea mai buna alegere, cere ajutorul unui medic sau al farmacistului;
  • Schimba pansamentul la fiecare doua-trei zile;
  • Plaga nu se va expune la soare timp de 1 an fara sa aplici o crema cu protectie solara cu un indice ridicat;
  • Mananca echilibrat pentru ca alimentatia diversificata are un impact puternic in ceea ce priveste capacitatea pielii de a se regenera. Anumite vitamine, oligoelemente si proteine accelereaza viteza si calitatea procesului de cicatrizare;
  • In momentul in care durerile au incetat, nu ezita sa masezi cicatricea pentru a evita aspectul „cartonat”. Timp de cateva minute, zilnic, maseaza zona respectiva, chiar daca uneori mai poti simti mici intepaturi. Pentru a potenta efectele regeneratoare, poti utiliza in timpul masajului o crema pe baza de colagen sau acid hialuronic.
  • De stiut: anumite tipuri de piele beneficiaza de cicatrice mai „frumoase”. In general, cu cat pielea este mai inchisa, cu atat cicatricele vor fi mai putin evidente. De asemenea, la persoanele care sufera de diabet sau fac tratament cu corticoizi sau chimioterapie cicatrizarea se face mult mai greu.
Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului