Boli

#temperatura #aer conditionat #deshidratare #hidratare #apa #transpiratie #vara #caldura #canicula

Cum sa faci fata pe timp de canicula

35 ° Celsius si gradele tot urca... Cand termometrul afiseaza deja temperaturi foarte mari, atmosfera devine din ce in ce mai sufocanta. Organismul nu mai face fata si incepe sa transpire abundent. Corpul uman, care contine peste 80% apa, rezista foarte greu deshidratarii.

Pentru a lupta impotriva caniculei, iata cateva reguli usor de urmat:

Pasul 1. Bea cat mai multa apa, chiar daca nu simti nevoia de sete, este important pentru a compensa pierderea de apa a organismului prin transpiratie . Aportul de apa poate sa provina din mai multe surse: suc de fructe , ceai, pepene, legume bogate in apa.

Pasul 2. Reimprospateaza-te periodic, de-a lungul zilei.  Daca esti acasa, poti face un dus rapid in momentele in care nu mai rezisti din cauza caldurii. Daca nu ai posibilitatea, foloseste o batista de bumbac pe care sa o umezesti in apa rece si trece-o de-a lungul cefei sau racoreste-te cu un spray vaporizator, special pentru reimprospatarea corpului.

Pasul 3. Inchide ferestrele, trage draperiile sau perdelele inca de la primele ore ale diminetii si nu le deschide decat seara tarziu, dupa ce soarele a apus. Vei impiedica astfel sa intre caldura si vei mentine pentru mai mult timp racoarea in camera.

Pasul 4. Foloseste un ventilator sau monteaza-ti aer conditionat. Citeste mai multe despre: Cum sa iti alegi aparatul de aer conditionat.

Pasul 5. Imbraca-te corespunzator temperaturii de afara. Hainele joaca un rol important pentru ca te ajuta sa faci fata caldurii: alege haine largi, din tesaturi naturale (bumbac, in, matase etc), in culori deschise. Articolele vestimentare stramte si din materiale sintetice favorizeaza transpiratia. Evita sa porti haine negre pentru ca acestea atrag razele soarelui.

Pasul 6. Daca trebuie sa mergi prin oras, evita orele de varf cand soarele arde cu putere (12-16). Protejeaza-te de razele ultraviolete cu ochelari de soare, umbrele, palarii, evantaie.

Pasul 7. Evita sa practici un sport care te face transpiri abundent si astfel sa pierzi foarte multa apa din corp. Este ideal sa practici inotul sau alt sport nautic, pentru ca astfel iti vei hidrata si pielea.

Tips & Triks

  • Pentru a sti daca organismul tau sufera sau nu de deshidratare , fa testul cutanat: ciupeste pielea de pe mana si apoi desprinde degetele. In principiu, pielea trebuie sa revina imediat la forma initiala. Daca pliul ramane mai mult timp, inseamna ca esti deshidratat;
  • In perioada de canicula, persoanele cele mai expuse sunt batranii si copiii. Asadar, aveti grija sa beti suficienta apa. In cazul copiilor, este recomandat sa mariti usor cantitatea de lapte sau ceai si sa verificati permanent ca acestia sa nu stea in soare;
  • Nu bea apa cu gheata! Lichidele pe care le bei trebuie sa fie cu cateva grade mai reci decat mediul ambient. Mecanismul de termoreglare al organismul este fortat si uneori mai pot aparea dureri mari de stomac;
  • Nu incerca sa scapi de transpiratie folosind foarte mult antiperspirant . Transpiratia este un proces biologic normal prin care corpul scapa de toxine, deci nu trebuie sa inhibi acest lucru. Este mult mai bine sa te speli de mai multe ori si sa folosesti o cantitate mai mica de produs.

Citeste mai mult despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare