Boli

Cum sa facem analizele medicale

Intotdeauna este mult mai usor sa prevenim decat sa suportam mai tarziu consecintele. Sanatatea fiecaruia dintre noi este foarte importanta si trebuie sa invatam sa avem grija de ea. La primul simpton, nu trebuie sa stam pe ganduri si sa dam fuga la doctor. Este de preferat sa nu dam atentie semnalelor pe care propriul organism ni le furnizeza atunci. De asemnea, este foarte periculos sa ne dam singuri diagnostice si sa ne tratam dupa ureche, sau cu leacuri babesti. Analizele medicale sunt procedeele care furnizeaza informatii asupra aspectului si functionalitatii diferitelor organe si compartimente ale organismului cat si asupra gradului de sanatate si boala ce afecteaza organismul in cauza. Pentru ca analizele sa reflecte cu adevarat situatia organismului este foarte important ca pacientul sa fie pregatit inaintea acestor recoltari. Ce analize trebuie sa facem?
  • colesterolul
  • nivelul tensiunii
  • examen gastrointestinal
  • glucoza, daca este banuita o boala precum diabetul
  • hemoglobina - pentru a depista daca suferi de anemie
Toate aceste probleme de santatate sunt “silentioase”, si pot evolua de-a lungul anului fara a ne arata nici un fel de simptom. Aflam de existenta lor cand apar complicatii sau consecinte grave: slabirea vederii, greutatea miscarii membrelor inferioare in cazul diabetului sau mai grav, un accident vascular cerebral in cazul hipertensiunii. Cum sa ne pregatim pentru analize? Pentru niste rezultate bune si concise ale analizelor medicale, este recomandat ca in ziua in care ne prezentam la efectuarea acestora sa fim odihniti si sa evitam orice sursa de stres. Rezultatele pot fi influentate de astfel de stari. Pentru femeile care sunt in perioada mentruatiei, este recomandat ca analizele sa fie amanate. Nu se ia niciun medicament inainte. Daca este un tratament la care nu poti renunta este necesar ca medicul sa stie de existenta acestuia. Pregatirea pentru recoltarea sangelui Recoltarea sangelui se face dimineata inainte de consumul oricaror alimente sau lichide pentru a nu denatura rezultatele unor analize precum: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influentate indirect de alimentatie, prin cresterea turbiditatii sangelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare. Exista si o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. Trebuie sa intrebam medicul daca intrerupem medicatia sau doar comunicam personalului laboratorului ce fel de tratament urmam. Pregatirea pentru recoltarea urinii Pentru examenul obisnuit de urina recoltarea se face din prima urina de dimineata, intr-un recipient curat, furnizat de laborator. Recoltarea se face dimineata, dupa o toaleta riguroasa a regiunii genitale cu apa si sapun. Primele picaturi de urina, care sunt contaminate de bacteriile care exista in mod obisnuit in segmentul inferior al uretrei, sunt eliminate in toaleta, iar urina din jetul mijlociu este colectata direct in urecipient (urocultor), fara a atinge dopul acestuia de nici un obiect din jur pentru a nu se contamina cu germenii existenti pe acesta. Este recomandat ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece acestea distrug flora microbiana iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar daca infectia urinara exista. Pregatirea pentru recoltarea materiilor fecale Recoltarea materiilor fecale se face in recipiente specializate, numite coprocultoare, care se obtin de la laborator. Pregatirea pentru recoltarea secretiilor provenite din zona genitala Recoltarea secretiilor provenite din zona genitala la femei impune incetarea administrarii unor tratamente endovaginale, a irigatiilor vaginale, precum si a contactului sexual cu 48 de ore inaintea prelevarii probelor. In cazul secretiei uretrale, pacientul nu trebuie sa urineze cu o ora inainte de recoltare. Analizele in functie de varsta Fiecare etapa a vietii nostre este importanta si trebuie sa avem grija de ea asa cum se cuvine.
  • La 20 de ani trebuie sa acordam mare atentie sanatatii sanilor. Acestia trebuie palpati cat mai des, si la despistarea oricarei nereguli trebuie sa ne prezentam la medic. Tot in aceasta perioada trebuie efectuat si testul Babes-Papanicolau, analiza frotiului cervico-vaginal, analiza ce permite depistarea unei anomalii la nivelul celulelor, care ar putea sa se transforme intr-o forma de cancer. De asemnea, in fiecare an trebuie sa ne facem un control stomatologic .
  • La 30 de ani este momentul in care nu mai putem amana un control ginecologic . E varsta in jurul careia majoritatea femeilor iau decizia de a intemeia o familie. Tot la 30 de ani trebuie sa trecem si pe la dermatolog pentru examenul pielii. De acum, tineretea pielii s-a cam dus, asa ca trebuie sa vizitam dermatologul o data pe an.
  • Dupa varsta de 40 de ani este obligatoriu sa facem o mamografie o data la doi ani. Acest examen permite depistarea unui eventual cancer intr-un stadiu precoce. Mamografia trebuie facuta sistematic si dupa 50 de ani. Deraglari hormonale pot aparea dupa sarcina sau menopauza asa ca un examen al glandei tiroide este necesar. Programare obligatorie si la oftalmolog: nu conteaza ca nu purtam ochelari, glaucomul poate aparea oricand. In functie de factorii de risc – greutate, zestre ereditara, medicul va recomanda analiza sangelui o data pe an sau chiar o data la 5 ani.
  • La 50 de ani trebuie sa facem o colonoscopie , care poate ajuta la depistarea cancerului de colon. O alta investigatie este osteodensitometria. Masurarea densitatii osoase trebuie facuta dupa aparitia menopauzei.
Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum sa ai o viata sanatoasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare