Boli

#cosmar #vise #copil #somn #frica #agitatie #despartire #temeri #digestie #sanatate

Cum sa eviti aparitia cosmarurilor!

Daca visele pe care le avem seara de seara ne ravasesc somnul si il fac agitat, angoasant si obositor, se poate vorbi de aparitia cosmarurilor. De unde vin ele si cum le putem face fata? Sunt intrebari pe care si le pun foarte multe persoane care cauta solutii de rezolvare.

Una din doua persoane sufera din cand in cand din cauza cosmarurilor. Iata cele mai frecvente cauze ale aparitiei viselor urate si sfaturi pentru a evita prezenta lor.

De unde vin cosmarurile?

La fel ca si visul, cosmarul este o reactie fiziologica si psihologica a organismului care apare in timpul somnului. Acesta exprima o neliniste, o frica recenta si „pune in scena” un eveniment mai putin placut. Visul urat poate fi provocat de amintiri mai indepartate in timp, chiar vechi de foarte multi ani. O persoana care are un cosmar se trezeste adesea transpirata, speriata, chiar dezorientata. Anumite persoane au cosmaruri post-traumatice, provocate de un accident, decesul unei persoane apropiate, despartirea de o persoana draga etc.

Uneori, cosmarurile pot fi provocate de o boala, de dureri cronice sau chiar de tulburari de digestie. Anumite medicamente precum antidepresivele sau pentru reglarea tensiunii arteriale sunt supectate ca fiind o cauza a viselor urate. Si persoanele care renunta la substante halucinogene , cum sunt drogurile, alcoolul si calmantele, pot avea cosmaruri in mod repetat.

Copiii il viseaza des pe ... Bau-Bau!

Este un fapt dovedit faptul ca micutii au mai multe cosmaruri decat persoanele mature.

Un copil se confrunta zi de zi cu noi experiente, senzatii, mirosuri, emotii puternice, lucruri noi etc. Pe durata somnului, copilul incearca sa proceseze informatiile pe care creierul le-a acumulat de-a lungul zilei.

Cel mai intalnit cosmar al copiilor este acela in care mama il abandoneaza, provocat de exemplu de faptul ca il lasa dimineata la cresa sau gradinita. Pana la varsta de 5 ani , copilul viseaza fantome, dragoni, monstri, pe care i-a vazut la teevizor sau de care a auzit din cartile de povesti.

Motivul: micutii nu sunt la varsta la care sa-si exprime verbal temerile pentru a putea fi ulterior rezolvate. Dar, odata cu trecerea anilor, limbajul lor se dezvolta si incep sa-si exprime emotiile si senzatiile. Astfel, cosmarurile devin din ce in ce mai rare.

7 pasi pentru a scapa de cosmaruri

1. Scrie pe o hartie ce ai visat! Psihologii sunt de parere ca metoda cea mai eficienta pentru a scapa de cosmaruri este sa scrii sau sa vizualizezi cosmarul, inainte de a adormi, reinventand un alt scenariu. Reproducand acest scenariu seara de seara, sursa cosmarului se va modifica putin cate putin, pentru a avea in final un rezultat pozitiv.

2. Trezeste-te si schimba firul actiunii! O alta posibilitate ar fi sa creezi un cosmar „lucid”, adica sa fii capabil/a sa te trezesti din somn, pentru a schimba si modifica actiunile care te deranjeaza.

3. Relaxeaza-te inainte de a adormi! Inainte sa te culci, incearca sa faci actiuni care iti plac: citeste o carte de dragoste, vizioneaza o comedie, fa o baie fierbinte cu uleiuri parfumate, vorbeste la telefon cu o persoana draga etc.

4. Evita sa te uiti la stiri! In general, majoritatea buletinelor de stiri prezinta accidente grave sau fapte abominabile care iti creeaza o stare neplacuta. Inchide televizorul si citeste o revista preferata.

5. Bea un pahar cu lapte! Laptele cald este un remediu eficient pentru un somn usor. De asemenea, iaurtul, branza sau orezul contin triptofan, o substanta care induce cu usurinta somnul.

6. Renunta la tutun sau alcool! Secretia de melatonina este mai scazuta la fumatori, consumatorii de alocool, cofeina sau la cei care iau antidepresive. Melatonina, un hormon secretat de organismul nostru, este responsabila de reglarea ritmului somn-veghe in organism.

7. Evita mancarurile grele, condimentate sau cu grasimi! O digestie dificila provoaca adesea senzatia de balonare, dureri gastrice , insomnii, ceea ce favorizeaza instalarea cosmarurilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului