Boli

#pastile #pilule #medicament contrafacut #medicamente

Cum sa depistezi medicamentele contrafacute

Ultimele cercetari au scos la iveala faptul ca romanii consuma medicamente contrafacute de 100 de milioane de euro.

Din pacate, acestea reprezinta 5 – 7% din produsele farmaceutice prezente pe piata, iar partea grava este ca oamenii le cumpara fiind convinsi de faptul ca aceste produse sunt fara indoiala 100% originale si ca vin direct  de la firmele producatoare legale.


De asemenea, un alt lucru foarte grav este acela ca pastilele contrafacute pot avea efecte periculoase asupra sanatatii, punand in pericol  viata celor care le consuma.

 

Medicii au inregistrat cazuri ale unor consumatori de pilule contrafacute care fie au avut o stare generala foarte proasta, fie au fost la un pas de deces.

Aceste lucruri sunt cauzate de multe ori pentru ca pastilele respective depasesc nivelul de substanta activa de 8000 de ori fata de cele originale si au in compozitie metale grele , arsnic, vopseluri, ceara de parchet, acid boric, cerneaza de imprimanta (in cazul pastilelor de Viagra – pentru a le da culoarea albastra) sau praf de caramida.


Pastilele impotriva impotentei sunt printre cele mai contrafacute si vandute pe piata autohtona.  Urmatoare pe lista celor mai contrafacute se afla hormonii de crestere, somniferele, antibioticele , insulina si lentilele de contact.


Desi in Romania nu au fost depistat centre de contrafacere a medicamentelor,exista totusi cateva retele de distributie.


Cum sa depistezi medicamentele contrafacute


In primul rand, daca ai achizitionat medicamentele de pe internet sau dintr-un alt loc in afara de farmacie, sunt foarte mari sansele ca pastilele respective sa fie contrafacute. Din acest motiv, medicii recomanda sa cumparam intotdeauna medicamentele din centrele farmaceutice si sa stam departe de comerciantii online.


Un alt detaliu care ar putea indica faptul ca medicamentele sunt contrafacute o reprezinta ambalajul sau prospectul scris intr-o alta limba. Nu uita ca toti fabricantii legali sunt obligati sa ofere medicamente insotite de prospecte scrise in limba oficiala a tarii in care sunt distribuite.


Culoarea ciudata si mirosul intepator sunt alte doua detalii care ar trebui sa iti ridice semne de intrebare si sa te faca sa te gandesti de mai mult ori inainte de a consuma un medicament.


Contrar opiniei formate, medicamentele contrafacute nu au un pret mai mic decat al celor originale, tocmai pentru a nu starni  suspiciuni. Asadar, din pacate, acesta nu este un criteriu care sa te poate ajuta sa depistezi pilulele contrafacute.


In cele din urma, unica solutie pentru a te feri de medicamentele contrafacute este sa le achizitionezi doar din farmacii si nu de le prieteni, de pe internet sau din alte surse suspicioase.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare