Boli

#dantura #medic stomatolog #lucrari dentare #fatete dentare

Cum sa alegi fateta dentara perfecta pentru zambetul tau

Fatetele dentare sunt lucrari protetice fizionomice aplicate pe suprafata exterioara a dintilor, in special frontali, pentru imbunatatirea aspectului.


Fatetele dentare
sunt recomandate in cosmetica dentara pentru obtinerea unei estetici superiare in cazul:

  • unei danturi patate, datorita coloratiilor intrinseci date de tetraciclina sau fluor, sau extrinseci date de pete tabagice sau obturatii inestetice;
  • dintilor fisurati,ciobiti sau matuiti la persoanele varstnice;
  • dintilor spatiati, cu treme inestetice;
  • dintilor cu forme inestetice;
  • dintilor cu defecte minore de pozitionare cand nu se doreste tratament ortodontic;
  • gummy smile cand estetica zambetului este deficitara;

 

Fatetele dentare pot fi confectionate direct in cabinet de catre medicul stomatolog din rasini compozite, cand se doreste mascare unui defect la unul sau doi dinti sau indirect cu ajutorul laboratorului de tehnica dentara.

In acest caz medicul ia o amprenta pe baza careia tehnicianul dentar realizeaza un model in ceara al viitoarelor fatete, care vor fi transpuse apoi de medic in cavitatea bucala si retusate in acord cu dorintele pacientului. Ulterior copiaza acest rezultat pentru a-l trimite laboratorului si  face mici slefuiri in smalt de pana la 0,3mm pentru a asigura conformarea suportului fatetelor dentare si ia o alta amprenta pe care o trimite  tehnicianului pentru confectionarea fatetelor.

Fatetele dentare pot fi confectionate in laboratorul de tehnica dentara din rasini compozite sau din portelan. Cele din compozit sunt mai ieftine, dar mai putin rezistente mecanic si mai putin stabile cromatic, impregnandu-se  cu fumul de tigara sau colorantii alimentari chiar mai mult decat dintii naturali. De asemenea necesita tratamente de intretinere periodice si uneori adaptarea la nivelul gingiei poate deveni deficitara si determina sangerari ca urmare a gingivitei de iritatie (aceasta poate sa apara si ca reactie la componentele rasinilor compozite). 

Fatetele dentare ceramice pot fi din ceramica presata sau din ceramica pe suport de zirconiu. Si daca ultimele sunt mai rezistente mecanic si indicate in  discromii majore, datorita opacitatii zirconiului, fatetele din ceramica presata sunt foarte fizionomice, cu aspect natural si foarte bine tolerate bilogic de tesuturile moi. 

Fatetele dentare finite se cimenteaza cu un ciment cu priza duala prin tehnici speciale dupa o proba prealabila, dupa care se face adaptarea in ocluzie.

Se recomanda  o igiena riguroasa, pentru a evita cariile interproximale, de aceea folosirea atei dentare trebuie sa fie o regula ca si controalele periodice. Purtarea unui retainer pe timpul noptii in special la persoanele  bruxomane si evitarea inciziei alimentelor tari (gutui, mere, covrigi) este de asemenea recomandata.

Daca aveti intrebari despre fatetele dentare, le puteti adresa doamnei Dr Stomatolog Lucy Visinescu, printr-un comentariu la acest articol.
Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare