Boli

# alegere lentile # lentile ochelari #lentile

Cum sa alegi cele mai bune lentile pentru ochelari?

Forma ochelarilor, materialul din care sunt facute ramele si chiar si culoarea acestora conteaza intr-o mare masura atunci cand iti alegi perechea de ochelari de vedere. Insa, cel mai important aspect pe care trebuie sa il ai in vedere este tipul de lentile pentru care optezi.

In functie de ce lentile vei achizitiona, vei determina modul in care ochelarii iti vor imbunatati vederea. De aceea, Lensa iti arata cum poti alege cele mai bune lentile pentru viitorii tai ochelari.

Importanta alegerii unor lentile potrivite

Cand iti alegi ochelarii de vedere, ramele sunt importante atat din punct de vedere al confortului pe care ti-l ofera, cat si a aspectului pe care il vei avea. Insa, mai importante decat ramele sunt lentilele ochelari, acestea avand o importanta multipla pentru aspect, confort, claritatea vederii, cat si pentru protectia oferita ochilor.

De aceea, atunci cand intentionezi sa achizitionezi o pereche de ochelari este recomandat sa acorzi un timp suficient cercetarii tipului de lentile care se potriveste cel mai bine nevoilor tale. Din punct de vedere medical exista lentile speciale pentru a corecta miopia, astigmatismul, prezbiopia. Totodata lentilele pot fi progresive, bifocale sau multifocale. Insa alegerea corecta in acest caz trebuie facuta in functie de indicatiile medicului oftalmolog.

Caracteristicile tipurilor de materiale ale lentilelor

Printre principalele tipuri de materiale ale lentilelor pentru ochelari de vedere se numara urmatoarele:

 

  • Lentilele din sticla. Cu toate ca inainte sticla era principalul material din care erau confectionate lentilele ochelarilor, in ziua de astazi acesta nu mai este atat de des utilizat. Nu numai ca lentilele devin grele, insa se pot sparge destul de usor, existand posibilitatea de a provoca rani ale ochilor. Un avantaj al acestor lentile este faptul ca au o buna rezistenta la zgarieturi.
  • Lentilele din plastic. Comparativ cu tipul anterior de lentile, acestea sunt mai usoare si mai rezistente in momentul existentei unor socuri. In plus, montarea acestora se poate face pe orice tip de rama, spre deosebire de cele din sticla care se pot monta doar pe ramele intregi.

Lentilele din plastic pot fi clasificate in urmatoarele tipuri: standard, subtiri si ultrasubtiri.

 

  • Lentilele din policarbonat. Aceste lentile sunt chiar mai usoare si mai rezistente la socuri comparativ cu cele din plastic. Tocmai din aceste motive sunt montate in mod special pe ochelarii pentru copii, pentru sportivi sau pe cei de protectie.
  • Lentilele din Trivex sunt cele mai noi tipuri de lentile aparute pe piata, fiind usoare si avand o rezistenta extrem de mare la impact.

Ce sunt indicele de refractie si valoarea Abbe?

Lentilele pot fi alese si in functie de alte doua aspecte, si anume indicele de refractie si valoarea Abbe.

Indicele de refractie reprezinta nivelul de eficienta pe care materialul il are in ceea ce priveste refractia luminii si rapiditatea trecerii acesteia prin material. De regula, indicele de refractie al lentilelor din plastic variaza de la 1.498 (pentru lentilele din plastic standard) si poate ajunge pana la 1.74 (pentru lentilele din plastic ultrasubtire).

Valoarea Abbe, cunoscuta si sub numele de numarul Abbe, determina modul in care lentila disperseaza lungimile de unda ale luminii in momentul in care lumina trece prin lentila. Valoarea Abbe poate varia de la valoarea 59, fiind cea mai ridicata, si pana la valoarea minima de 30, aceasta fiind caracteristica policarbonatului.

Lentile cu design asferic

In termeni de specialitate, acest design asferic presupune schimbarea graduala a curburii lentile din centru spre margine. Astfel este permisa utilizarea curbei plate fara a exista degradarea performantei optice a lentilei. Practic, aceste lentile cu design asferic pot imbunatati claritatea vederii si nu mai maresc ochii in momentul purtarii ochelarilor de vedere, astfel incat aspectul acestora sa fie unul estetic si cat mai apropiat de realitate.

Tratamente pentru lentilelor ochelarilor

Tratamentele lentilelor ochelarilor mai sunt denumite si straturi si reprezinta adaugarea unui plus de claritate a vederii, de protectie a ochilor si de rezistenta in fata murdariei sau a zgarieturilor.

In momentul in care iti alegi ochelarii de vedere este recomandat sa iei in calcul adaugarea unor astfel de straturi pentru a fi sigur ca te vei bucura de tot confortul si protectia de care ochii tai au nevoie. In plus, aplicarea acestor straturi este insesizabila din punct de vedere estetic.

Printre tratamentele care pot fi aplicate lentilelor ochelarilor se numara:

 

  • Tratamentul de durificare care ofera protectie lentilelor impotriva unor zgarieturi fine. Astfel de zgarieturi pot aparea atunci cand stergi lentilele cu alte materiale in afara de lavetele recomandate.
  • Tratamentul antistatic nu permite impuritatilor sa se aseze cu aceeasi usurinta si rapiditate pe lentile, oferindu-ti in acest mod o vedere clara in mare parte a timpului.
  • Tratamentul antireflex blocheaza reflexiile pe care le produce lumina si iti asigura o buna vedere indiferent de tipul de intensitate al luminii.
  • Tratamentul hidrofox-oleofob reduce atasarea impuritatilor sau apei pe lentile si iti usureaza curatarea acesteia.
  • Tratamentul impotriva luminii albastre filtreaza lumina artificiala produsa de dispozitivele digitale precum calculator, laptop, telefon sau tableta. Si astfel ochii tai sunt mult mai protejati.

In momentul achizitionarii ochelarilor nu acorda atentie doar aspectului ramei si modului in care aceasta se potriveste cu trasaturile fetei tale. Aspectul estetic conteaza in mare masura, insa confortul si protectia ochilor sunt mult mai importante. Iar alegerea celor mai bune lentile, dintr-un material care sa se potriveasca nevoilor si stilului tau, si cu aplicarea unor tratamente potrivite, iti va asigura cea mai buna vedere.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare