Boli

#etape somn #importanta somn #somn #sfaturi somn odihnitor #somn odihnitor

Cum sa ai un somn odihnitor

Somnul este extrem de important pentru o buna functionare a organismului. Lipsa accestuia aduce dupa sine o serie de factori care ne influenteaza in mod negativ viata. Lipsa somnului duce la stari de oboseala, apatie, lipsa de concentrare si foame excesiva. Prin urmare, persoanele care nu au un somn odihnitor, de minim 7-8 ore pe noapte se pot confrunta cu greutate in exces si lipsa constanta de energie.

Definitia unui somn de calitate

Un somn de calitate este definit de trei factori esentiali: durata, continuitate si profunzime. Durata trebuie sa-I permita persoanei sa se odihneasca suficient, in functie de varsta. De exemplu, un adult are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. De asemenea, este important ca somnul sa nu fie intrerupt, adica sa aiba continuitate, dar si profunzime, pentru a putea inlesni refacerea fizica si psihica.

Lipsa somnului, efecte grave asupra organismului

Potrivit unui studiu despre somn, realizat in 2018, privarea regulata de odihna duce la o imbatranire prematura a organismului. In cadrul studiului au fost analizate obiceiurile de somn a peste 10.000 de persoane. S-a constatat ca persoanele care nu dormeau in mod regulat 8 ore pe noapte au imbatranit cu 8 ani mai rapid la nivel celular si cerebral.

Alte studii despre somn realizate de-a lungul anilor de catre cercetatori au demonstrat ca persoanele care dorm sub 7 ore pe noapte, pe termen lung, sunt predispuse la boli precum: depresie, obezitate, hipertensiune, anxietate, diabet, apnee obstructiva in somn, accident vascular cerebral, psihoza si boli cardiovasculare.

Etapele somnului – care sunt si ce rol au

Somnul este impartit in patru etape. Astfel, pe parcursul noptii, o persoane parcurge cun ciclu de fomn de mai multe ori. Acest ciclu dureaza aproximativ 90 de minute. Prin urmare, o persoana va parcurge 6-7 etape ale somnului pe timpul noptii.

Cu numarul de ore dormite este limitat cu atat numarul de cicluri parcurse in timpul noptii va fi mai mic.

Iata care sunt cele patru etape ale somului:

  • Etapa 1 – este cea mai usoara etapa a somnului, care dureaza intre unu si cinci minute. In aceasta etapa, respiratia si ritmul cardiac incetinesc si muschii se relaxeaza.
  • Etapa 2 – este etapa care dureaza cel mai mult. Durata este de 30-60 de minute si in timpul acesteia respiratia si ritmul cardiac incetinesc si mai mult, iar temperatura corpului scade.
  • Etapa 3 – aceasta etapa mai este cunoscuta si ca “somn profund”. Aceasta dureaza intre 20 si 40 de minute, iar in timpul acesteia corpul isi “repara” tesuturile si celulele deteriorate.
  • Etapa 4 -  mai este denumita si ca somn REM si este etapa asociata cu visarea. Primul ciclu REM din timpul noptii dureaza aproximativ 10 minute, iar ultimul poate dura pana la o ora.

De cate ore de somn are nevoie o persoana

O persoana adulta are nevoie, in mod normal, de 7-9 ore se somn pe noapte. Adolescentii trebuie sa doarma intre 8 si 10 ore pe noapte, elevii intre 9 si 12 ore, iar prescolarii intre 10 si 13 ore.

Prin urmare, pentru a avea o viata sanatoasa si lipsita de neplaceri trebuie sa acorzi mai multa importanta somnului.

Ce poti face pentru a te odihni corespunzator

1. Stabileste un program de somn

In functie de ora la care trebuie sa te trezesti dimineata stabileste ora la care trebuie sa te duci seara la culcare. De exemplu, daca trebuie sa te trezesti la ora 8 si ai nevoie de 8-9 ore de somn este important sa adormi la ora 11:00.

2. Stabileste o rutina

Poate fi greu sa adormi la ora 11 daca esti obisnuit sa te duci la somn dupa ora 12:00. Prin urmare, pentru a face mai usor procesul de adormire este important sa stabilesti o rutina. Aceasta trebuie sa includa un dus sau o baie relaxante, citirea unei carti si, eventual, ascultarea unei melodii relaxante, pentru adormit.

Nu te uita la televizor sau in telefon cu minim o ora inainte de a merge la culcare. Lumina emisa de ecranele acestora te va impiedica sa adormi.

3. Fa sport

Miscarea si exercitiile fizice uroare duc la stimulrea fluzului de sange din creier si te fac sa ai un somn mai profund si mai odihnitor. Totodata, te ajuta sa adormi mai usor.

4. Evita bauturile energetice si alcoolul

Bauturile precum ceaiul verde sau negru, cafeaua, sau alte bauturi energizante duc la pierderea somnului sau la un somn agitat si neodihnitor. Acelasi lucru se intampla si in cazul ocnumului de alcool. Prin urmare, daca ai probleme cu somnul evita conumul acestora. Este indicat sa nu le consumi cu 4-5 ore inainte de culcare.

Surse foto: pexels.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului