Boli

#puls #respiratie #masaj respirator #masaj cardiac #sanatate #victima #manevre de resuscitare #prim ajutor

Cum sa acorzi primul ajutor in caz de accident

Nu stii niciodata cand te poti afla intr-o situatie extrem de neplacuta in care trebuie sa reactionezi de urgenta, pentru a acorda primul ajutor unei persoane accidentate. Daca victima nu raspunde la intrebarile pe care i le adresezi, nu reactioneaza la niciun stimul, este necesar sa efectuezi manevrele de resuscitare: masajul respirator si masajul cardiac.

Este important de depistat daca victima are activitate cardiaca sau respiratorie, pentru ca in conditiile in care acestea lipsesc, organismul nu mai primeste oxigen in cantitate suficienta. Creierul este primul organ care sufera si in cazul in care nu se ia nicio masura de prim ajutor, urmarile pot fi deosebit de grave, persoana afectata putand ramane pe viata cu sechele.

Pasul 1. Asigura-te ca victima este plasata intr-un loc sigur si ca nu mai exista niciun pericol atat pentru ea, cat si pentru tine (risc de electrocutare, de exemplu).

Pasul 2. Verifica daca persoana afectata respira. Cel mai simplu procedeu este aplicarea unei oglinzi in apropierea narilor. Daca oglinda se umezeste inseamna ca exista activitate respiratorie. Daca nu ai o oglinda la indemana, apropie-ti obrazul de nasul si gura victimei si asteapta cateva secunde.

Pasul 3. Observa daca pacientul nu are caile respiratorii astupate. Ii deschizi cavitatea bucala si te uiti cu atentie pentru a vedea daca exista resturi. In cazul in care se gasesc, infasori tifon pe doua degete si cureti zona respectiva. De asemenea, ai grija ca victima sa nu-si inghita limba.

Pasul 4. Incepe procedura de respiratie artificiala (respiratia gura la gura). Pentru a  evita un posibil transfer de microbi, se pune deasupra gurii persoanei vatamate o bucata de tifon sau o batista. Aplici buzele tale pe buzele victimei, iar cu o mana se astupa nasul, pentru ca aerul suflat sa se duca direct in plamani , deci sa nu iasa afara.

Tragi aer cu putere si il sufli in gura victimei. Daca aceasta are gura inclestata sau rani la nivelul regiunii bucale, respiratia se face prin narile victimei, similara cu cea gura la gura.

Daca victima nu are puls, deci are stop cardiac, se face manevra de resuscitare pentru activarea circulatiei sanguine.

Pasul 1. Verifica daca victima are activiate cardiaca. Cel mai simplu de depistat se face prin palparea pulsului carotidian in partea stanga a gatului.

Pasul 2. Daca persoana nu are puls, se impune efectuarea masajului cardiac. Este recomandat ca victima sa fie asezata pe un plan dur, de preferat pe podea, cu picioarele usor ridicate, formand un unghi de 30° C cu solul. Astfel, circulatia sanguina este activata, iar creierul si inima se oxigeneaza mai bine.

Pasul 3. Executa miscarile ritmat, cat mai mult timp. Pune mainile in cruce (in forma literei X) pe sternul persoanei accidentate si apasa cu putere, cu o frecventa de 60 – 80 apasari pe minut (cel putin o apasare pe secunda). Aceasta manevra se repeta timp de 30 - 40 de minute.

Atentie: daca persoana careia ii efectuezi masajul cardiac este victima unui accident de masina , este necesar sa ii palpezi inainte coastele, cu blandete, pentru a te asigura ca acestea nu sunt rupte. O coasta rupta poate perfora plamanii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare