Boli

#menopauza #menstruatie #femeie #piele #sangerari #bufeuri #caldura #transpiratie #somn #infectii urinare

Cum recunosti simptomele menopauzei

Menopauza este perioada care marcheaza sfarsitul menstruatiei la femei. In acest moment, ovarele inceteaza sa mai produca hormoni de reproducere : estrogen si progesteron. Se estimeaza ca 51 de ani este varsta medie a aparitiei menopauzei in societatile occidentale.  Insa, ea poate aparea si mai devreme, intre 40 si 55 de ani.

Menopauza este o etapa deosebit de importanta in viata unei femei, deoarece organismul sufera tranformari importante. Totusi, menopauza nu apare brusc. Ea este precedata de o perioada numita premenopauza , care poate dura de la 5 la 10 ani, pana in momentul ultimelor menstruatii. De-a lungul acestei perioade, ovarele produc din ce in ce mai putin estrogen.

Simptomele menopauzei variaza de la o femeie la alta si se pot schimba de-a lungul timpului. O femeie din doua are simptome moderate, in timp ce altele sunt afectate puternic de bufeuri de caldura si sudoare pe timpul noptii.

Iata cele mai frecvente simptome ale menopauzei:

  • Scaderea considerabila a cantitatii sangerarilor este unul dintre primele simptome.
  • Aparitia bufeurilor de caldura. Senzatiile de caldura puternica se manifesta frecvent in perioada menopauzei. Acestea apar in special noaptea si pot fi insotite de inrosirea pielii, incepand cu fata si gatul si continuand cu toracele si umerii. Acest fenomen de origine hormonala nu este periculos, insa poate fi extrem de neplacut.
  • Uscaciunea vaginala. O carenta de estrogen poate face ca peretele vaginal sa devina mai fin, mai uscat si mai putin elastic. Aceasta uscaciune face adesea ca raporturile sexuale sa fie dureroase, ceea ce duce in timp la pierderea apetitului sexual.
  • Tulburarile de somn. In perioada menopauzei, majoritatea femeilor au dificultati de somn de-a lungul noptii – insomnii.
  • Tulburari urinare. Controlul vezicii poate fi perturbat ceea ce poate provoca mici scapari de urina in special in timpul efortului. Este necesar sa se trateze aceste mici probleme de incontinenta inca de la primele semne pentru a nu aparea complicatii.
  • Crestere in greutate. Adesea, femeile aflate la menopauza iau cateva kilograme in plus , deoarece se produce o modificare in repartitia grasimilor: acestea se acumuleaza in special la nivelul abdomenului, al coapselor si al feselor.
  • Tulburari de comportament . In aceasta perioada, femeile trec usor de la o stare la alta, cand sunt nervoase si depresive, cand amuzante si extrem de binedispuse.
  • Modificarea pielii. Menopauza este insotita adesea de modificari in structura si textura pielii care sunt influentate de hormonii sexuali. Astfel, pielea devine mai fina si mai fragila, necesitand o hidratare intensa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului