Boli

#boli #donarea de sange #sange

Cum poti sa donezi sange

este un gest care nu necesita foarte multa investitie medicala, dar care poate salva vieti omenesti. Nu exista pana in prezent niciun alt produs capabil sa inlocuiasca complet sangele uman.

Compus din plasma, plachete sangvine, si albe, sangele are un rol primordial pentru organism: furnizeaza oxigen, hrana si alte substante esentiale pentru tesuturi.

Donarea de sange permite tratarea a milioane de bolnavi in fiecare an, iar aceasta cifra nu inceteaza sa creasca. Dupa ce globulele albe au fost indepartate, plasma, plachetele sangvine si globulele rosii sunt separate, tratate, testate si retestate inainte de a fi transfuzate la pacienti.

 

Cine poate dona sange?

 

Exista anumite criterii pe care persoanele care vor sa doneze sange trebuie sa le indeplineasca:

  • Sa aiba peste 18 ani;
  • Sa aiba o greutate minima de 55 kg;
  • Sa nu fie insarcinate (in cazul femeilor). Restrictia se prelungeste chiar 18 luni dupa nastere pentru ca organismul sa se refaca;
  • Sa aiba tensiunea arteriala maxima de 20 cm mercur si minima de 10 cm mercur. Daca esti hipertensiv (pana la 20 cm mercur) chiar este recomandat sa donezi sange;
  • Sa nu urmeze niciun tratament chiar si pentru o boala minora;
  • Sa treaca 60 de zile de la ultima donare de sange.

 

Cum se procedeaza pentru a dona sange?

 

Daca vrei sa donezi sange trebuie sa mergi la Centrul de Transfuzie din orasul in care locuiesti (respectiv municipiul din judetul in care locuiesti). Pentru a dona sange in cele mai bune conditii este recomandat sa dormi bine inainte, cel putin 7-8 ore, deci sa nu fi obosit/a.

Este bine sa mananci dimineata un mic dejun format din proteine si glucide, dar sa eviti grasimile. Poti consuma cat mai multe lichide dulci, ceai, cafea, sucuri naturale. In niciun caz nu este indicat sa fumezi inainte de a dona sange.
De asemenea, este interzis sa bei alcool in dimineata in care mergi sa donezi sange, insa nici cu o seara inainte nu este recomandabil. Cafeaua este recomandata in special persoanelor cu tensiunea mica.

 

De retinut:

  • donatorii trebuie sa indeplineasca aceste criterii pentru a nu exista riscul aparitiei unor probleme de sanatate dupa pierderea a 450 ml de sange;
  • donatorul poate fi respins de catre personalul medical daca are o profesie cu potential de infectie (ingrijitorii de animale, maturatorii stradali) sau de oboseala fizica puternica ( soferi profesionisti, piloti, operatori de masini grele etc);
  • exista cazuri in care teama de actul donarii tulbura circulatia sangvina, iar persoana in cauza lesina.

 

De ce este important sa donezi sange?

 

Niciun tratament nu poate inlocui elementele sanguine. De neinlocuit si vital pentru organism, sangele este indicat in doua mari cazuri: situatii de urgenta (hemoragiile) si nevoile cronice.

 

Obstetrica si interventii chirurgicale

  • in timpul nasterii, poate surveni o hemoragie, care sa impuna o nevoie urgenta si importanta de sange;
  • in cazul unei hemoragii, este necesara transfuzia de globule rosii . Daca este vorba de o interventie de urgenta si bolnavul a pierdut o mare cantitate de sange, acesta are nevoie de plachetele sangvine care faciliteaza coagularea si contribuie la oprirea sangerarii;
  • in cazul unor arsuri puternice, bolnavii au nevoie de transfuzie de plasma pentru a contracara pierderea fluidelor.

 

Hematologie si cancere

Anumite , cum este leucemia, afecteaza direct producerea de celule sangvine. Aceste boli hematologice afecteaza maduva osoasa si necesita transfuzia globulelor rosii, a plachetelor sau a plasmei, dupa caz. De asemenea, tratamentul intensiv al anumitor boli poate duce la o insuficienta a productiei de celule sangvine.

Pe de alta parte, tratamentul intensiv al anumitor boli poate duce la o insuficienta in ceea ce priveste producerea de celule sangvine. Este cazul cancerului de exemplu, in care tratamentele dificile ( chimioterapie , radioterapie ) provoaca distrugerea celulelor canceroase, cat si distrugerea temporara a celulelor din maduva osoasa.

Organismul nu poate astfel sa reinoiasca singur celulele sangvine. In toata aceasta perioada denumita medical aplazie, suportul transfuzional permite reinoirea celulelor sangvine.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare