Boli

# apnee #somn #sforait #aerosoli #afectiuni dentare #deviatie de sept #polipi #pahar cu apa

Expertul acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Cum poate influenta sforaitul afectiunile dento-parodontale?

Sforaitul, prin respiratia orala si uscarea mucoaselor bucale si a suprafetelor dentare, predispune la probleme si afectiuni dentare. Exista mai multe metode prin care poate fi tratat sforaitul, de la folosirea mastilor cu oxigen, aerosolilor la interventiile chirurgicale.

Sforaitul este o tulburare a respiratiei nocturne, ce implica vibratia palatului moale, ca urmare a blocajului pasajului respirator superior.

Sforaitul in sine nu este periculos, dar ar putea progresa intr-o stare mai grava, numita apnee.

Apneea se refera la starea in care pacientul isi pierde capacitatea de a respira pentru cateva secunde, cu reducerea oxigenarii si implicatiile ce decurg de aici: scaderea calitatii somnului si diminuarea energiei diurne, oboseala cu somnolenta pe timpul zilei si reducerea capacitatilor cognitive si de memorare.

Toate acestea pot afecta starea generala de sanatate, relatiile interpersonale si performantele profesionale.

La nivelul cavitatii bucale, prin respiratia orala se produce uscarea mucoaselor bucale si predispunerea acestora la infectii fungice si bacteriene, nemaifiind protejate de saliva cu rol antibacterian. Astfel pot aparea candidozele limbii si limba neagra paroasa, gingivitele si parodontopatiile care, netratate, pot evolua spre parodontoza, cu resorbtia osului si pierderea implantarii dentare urmata de avulsia dintilor.

De asemenea, dintii vor fi mai predispusi la carii, nemaifiind acoperiti de biofilmul protector al salivei, care este mai redusa cantitativ si mai vascoasa.

Iata de ce persoanele care se stiu ca sforaie ar fi bine sa aiba un pahar cu apa pe noptiera, din care sa-si umezeasca gura pe timpul noptii. Sau pot folosi geluri profesionale care, aplicate pe mucoasa limbii si obrajilor, stimuleaza secretia salivara, protejand astfel aparatul dento-parodontal.

Cum poate fi combatut sforaitul

Unii medici recomanda aplicarea de masti cu oxigen care sa largeasca pasajul aerian respirator, permitand o respiratie corecta, iar altii recomanda aerosoli sau inhalatii cu substante care permeabilizeaza aceste cai.

In unele cazuri, pozitia incorecta a maxilarelor in timpul somnului favorizeaza sforaitul si atunci sunt aplicate diferite metode pentru repozitionarea acestora.  

Si pozitia in timpul somnului poate influenta sforaitul, dormitul pe spate deschizand larg caile respiratorii, iar cel pe burta sau in decubit lateral pozitioneaza maxilarele fix si gura nu poarte fi larg deschisa.

Interventiile chirurgicale prin care se elibereaza pasajul respirator, cum ar fi corectarea deviatiei de sept nazal sau indepartarea polipilor nazali, sunt si ele indicate in unele cazuri.

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare