Boli

#operatie fibrom uterin #embolizare fibrom uterin #tratare fibrom uterin #fibrom #fibrom uterin

Cum poate fi tratat fibromul uterin fara operatie?

Fibromul uterin este o afectiune ginecologica des intalnita, in special la femeile aflate inainte de menopauza. Un fibrom este o tumoare benigna care se formeaza in muschiul peretelui uterin si provoaca simptome foarte neplacute: sangerare menstruala prelungita, durere abdominala, balonare, urinare frecventa si durere la contactul sexual. O pacienta poate sa aiba un singur fibrom sau mai multe, de dimensiuni diferite.

Tumoarea poate fi indepartata prin operatie clasica, dar in prezent exista si metode de tratament minim invaziv, cel mai eficient fiind embolizarea unui fibrom uterin. Aceasta procedura opreste alimentarea fibromului cu sange, astfel incat, in timp, el isi va reduce dimensiunile. Iata in ce consta aceasta interventie moderna, care este eficienta, sigura si presupune o recuperare foarte rapida.

Ce presupune embolizarea fibromului uterin

Interventia de embolizare necesita doar anestezie locala si o spitalizare de numai 24 de ore. Procedura va fi realizata de un medic radiolog, iar pacienta nu va simti nici un disconfort. Medicul va realiza o punctie la nivelul cotului, pentru a introduce o teaca arteriala. Prin aceasta teaca va fi inserat un cateter, pe care medicul il va ghida, sub control radiologic, folosind o substanta de contrast, pana la nivelul unei artere uterine.

Apoi, prin cateter vor fi introduse particule speciale, care vor bloca vasele de sange, astfel incat fibromul nu va mai fi alimentat. La final, cateterul si teaca arteriala vor fi scoase, iar procedura va fi repetata si pentru cealalta artera uterina. Durata tratamentul nu depaseste, in mod normal, 30 de minute. Dupa interventie, pacienta trebuie sa stea la pat timp de 24 de ore si sa pastreze un pansament compresiv fixat la locul punctiei.

Avantajele embolizarii

Spre deosebire de operatia clasica pentru eliminarea fibromului, embolizarea ofera pacientelor numeroase avantaje:

  • Recuperare foarte rapida: spitalizarea este necesara doar 24 de ore
  • Risc redus de complicatii (infectii, sangerare etc.): procedura nu presupune incizii
  • Lipsa durerii: poate sa apara doar un disconfort local, in zona punctiei
  • Eficienta crescuta: daca procedura este realizata corect, fibromul isi va reduce foarte mult din dimensiuni si nu va mai provoca simptome
  • Rata de succes a interventiei este de peste 95% si nu exista risc de recidiva.

Alte metode de tratament pentru fibromul uterin

In afara de embolizarea, exista si alte proceduri care pot elimina un fibrom uterin. Medicul ginecolog este cel care va recomanda cea mai potrivita metoda, pentru fiecare pacienta in parte. Cele mai folosite interventii pentru indepartarea fibromului sunt:

  • Miomectomia – eliminarea fibroamelor fara afectarea uterului, astfel incat pacienta va putea sa ramana insarcinata
  • Histerectomia – indepartarea completa a uterului (procedura recomandata rareori, atunci cand exista suspiciunea de cancer uterin, in caz de endometrioza sau sangerare foarte abundenta)
  • Ablatia endometriala – presupune eliminarea mucoasei uterului (metoda este folosita pentru a controla hemoragiile uterine foarte puternice)
  • Mioliza – fibromul sau nodulii uterini sunt distrusi prin inghetare sau prin energie termica (procedura se realizeaza laparoscopic).

In concluzie, exista mai multe metode de tratament pentru fibromul uterin, care nu presupun operatie. Daca suferi de aceasta afectiune, discuta cu medicul tau ginecolog despre interventiile disponibile, pentru ca el sa-ti recomande cea mai buna solutie.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului