Boli

# masuri anti-canicula #efecte canicula #aer conditionat #riscuri piscina

Cum ne racorim fara sa ne imbolnavim! Cat de periculoasa este canicula asupra organismului

Canicula este greu de suportat chiar si pentru o persoana sanatoasa, deoarece temperaturile crescute creeaza un stres suplimentar organismului, care face eforturi suplimentare pentru a se adapta. Atentie insa la metodele pe care le folosim pentru a ne racori si care ne pot face mai mult decat bine daca nu tinem cont de anumite reguli. Dr Ruxandra Constantina, explica pentru cititorii Acasa.ro care sunt riscurile la care ne expunem in aceasta perioada.

In aceasta perioada cautam racoare pe malul apei, strand, piscina... “Atentie mare pentru ca putem dezvolta alergii la clorul cu care este tratata apa sau, si mai grav, diferite infectii micotice, virale sau bacteriene (conjunctivite si otite de piscina, infectii genitale, infectii ale pielii). Trebuie sa facem dus obligatoriu inainte si dupa ce am iesit din apa, sa folosim prosoapele proprii atunci cand ne asezam pe sezlonguri sau pe marginea psicinei. La fel, purtatul papucilor de baie este obigatoriu. Aerul conditionat trebuie folosit cu masura, diferenta de temperatura intre mediul ambiant si cel din incapere trebuie sa fie de maxim 5-6 grade, fluxul de aer sa nu bata direct inspre noi (risc de infectii respiratorii, rinite alergice, sinuzite, nevralgii), sa aerisim periodic camera, sa schimbam filtrele periodic, maxim la 6 luni (risc crescut de infectii respiratorii cu mucegaiuri si bacterii)”, spune dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, apifitoterapie si naturopatie in cadrul clinicii Medica RD Estethic.

Cum ne hidratam corect

Pe timpul verii, hidratarea este foarte importanta, deoarece pierdem mult mai multe lichide prin transpiratie. “Apa, limonadele, sucurile naturale, ceaiurile (va recomand ceaiurile din fructe de padure, de rozmarin, de ginseng, ceai verde, alb, negru) ne hidrateaza, ne dinamizeaza dar ne si apara de efectul nociv al radiatiilor UV. Este bine sa le bem la temperatura camerei, eventual cu un cub gheata. Lichidele foarte reci necesita un efort suplimentar din partea organismului pentru a-si echilibra temperatura si efectul de racorire este doar temporar.

Ce ne deshidrateaza si trebuie evitat: alcoolul, cafeaua, bauturile energizante, bauturile din comert, care sunt si daunatoare sanatatii si surse suplimentare de radicali liberi nocivi”.

Probleme care se acutizeaza vara

Dr Ruxandra Constantina atrage atentia ca vara se acutizeaza o serie probleme din cauza temperaturile crescute. Frecvente sunt diareile estivale, toxiinfectiile alimentare, enterocolitele, deoarece dezvoltarea microbilor este favorizata de temperaturile crescute, in special daca alimentele nu sunt tinute in conditii adecvate.

Categorii de risc

Cei mai afectati de canicula sunt copiii, persoanele cu afectiuni cronice, varstnicii si cei care desfasoara activitati fizice intense (inclusiv sport) in aer liber.

“Cele mai expuse sunt persoanele cu diferite afectiuni – cardiace (hipertensiune , angina) si vasculare (tulburari de circulatie venoasa si limfatica), respiratorii (astm bronsic, bronsita cronica, emfizem), metabolice (obezitate, diabet), osoase (reumatism degenerativ), cu tulburari psihice (anxietate, depresie, insomnie cronica), in cazul lor se constata o accentuare a simptomatologiei specifice si pot aparea chiar decompensari grave”, atrage atentia medicul.

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare