Asa ca, pentru a stii cum sa faceti fata zilelor caniculare preconizate de meteorologi, iata cateva sfaturi extrem de utile.
Ce mancam, ce bem?
In aceasta perioada, medicii recomanda insistent evitarea consumului de cafea si alcool, precum si mancarurile bogate in grasimi. Insa, inainte de toate este important sa evitati iesirea din casa intre orele 11-18, in special daca va incadrati in categoriile de persoane cu risc crescut: copii, batrani, bolnavi cronici cu precadere cei cu afectiuni cardio-vasculare.
Pe canicula, este indicat sa beti un pahar de apa la fiecare 15 - 20 de minute. De asemenea, se recomanda consumul fructelor zemoase precum pepenele dar si a legumelor cu un continut ridicat de apa - castraveti, rosii.
Exista si cateva trucuri pentru limitarea cresterii temperaturii in locuinte:
- ferestrele expuse la soare trebuie inchise si protejate prin jaluzele sau draperii;
- ferestrele se deschid seara tarziu, noaptea si dimineata devreme, pe perioada cat temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta;
- luminarea artificiala trebuie mentinuta cat mai putin timp;
- trebuie inchis orice aparat electrocasnic de care nu este nevoie.
Spalati-va des pe maini!
In aceste zile deosebit de calde, riscul contaminarii cu microbi si al imbolnavirii cu afectiuni virale si bacteriene este mult mai mare. De aceea este foarte important sa respectati cateva masuri de igiena personala extrem de importante pentru sanatatea organismului , mai ales daca petreceti o perioada mare de timp in colectivitati:
- spalarea repetata a mainilor - cu apa si sapun - mai ales inainte de masa si de fiecare data dupa utilizarea toaletei;
- consumul de apa potabila numai din surse sigure, autorizate sanitar sau verificate din punct de vedere al potabilitatii;
- curatarea locului in care locuiti sau cel de la serviciu;
- spalarea fructelor si a legumelor sub jet de apa inainte de a fi consumate;
- evitarea scaldatului in zone naturale neamenajate, precum si in stranduri neautorizate sanitar, deoarece prin pielea care prezinta leziuni si prin mucoase pot patrunde in organism diversi germeni;
- pastrarea alimentelor, a apei, a veselei in conditii igienice corespunzatoare, evitandu-se contactul cu insecte, rozatoare;
- evitarea zonelor aglomerate;
- colectarea corespunzatoare si evacuarea zilnica a gunoiului menajer.
La aparitia oricaror simptome de boala (febra, cefalee, varsaturi, diaree) este obligatoriu sa va adresati medicului de familie sau sa mergeti la cel mai apropiat spital de urgenta .
Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.