Boli

#prevenire #remedii #tulburari digestive #vacanta #tratament

Cum ne ferim de tulburarile digestive in vacanta: recomandari pentru intreaga familie

Luna iunie a adus cu ea zile insorite, temperaturi de peste 30 de grade Celsius si pregatiri intense pentru concediul de vara, petrecut alaturi cu cei dragi. Indiferent daca alegi sa mergi la mare sau la munte sau sa calatoresti in tara sau in strainatate, in aceasta perioada trebuie sa acorzi o atentie sporita alimentatiei deoarece afectiunile digestive au o incidenta crescuta in aceasta perioada.

Enterocolitele, toxiinfectiile alimentare si indigestiile sunt printre cele mai comune probleme digestive cu care te poti confrunta in concediu, simptomele lor fiind neplacute. Iata cum le recunosti, cum poti sa le eviti si ce ingrediente naturale te pot ajuta sa te bucuri pe deplin de zilele tale libere.

Cum se manifesta afectiunile digestive

Temperaturile ridicate, deseori peste 35 de grade in lunile de vara, favorizeaza inmultirea bacteriilor si virusurilor din mediu, precum si alterarea alimentelor. Enterocolita acuta si toxiinfectia alimentara sunt doua afectiuni cauzate in mod direct de consumul preparatelor depozitate in conditii improprii, preparate termic insuficient si contaminate cu agenti patogeni precum virusuri, paraziti sau bacterii.

Primele simptome ale toxiinfectiei alimentare apar la 1-6 ore de la consumarea alimentelor, dureaza cateva zile si se manifesta prin diaree, greata, voma, dureri abdominale si in unele cazuri, febra. in timpul infectiei se pierde multa apa din organism, asadar consumul de lichide este important pentru a preveni deshidratarea.

Copiii sunt mai predispusi la toxiinfectii alimentare din cauza sistemului imunitar in formare, care nu poate lupta eficient cu patogenii cu care acestia intra in contact. in functie de cauza infectiei, cei mici pot suferi de afectiuni precum botulism, toxoplasmoza, listerioza, infectie cu E. coli, Salmonellaori, Giardia sau Rotavirus.

O alta afectiune frecventa vara este enterocolita acuta, o inflamatie a mucoaselor intestinului subtire si a colonului care este cauzata de un agent infectios precum Salmonella, Escheria coli, enterovirusurile, adenovirusurile sau Giardia lamblia. Principalele simptome sunt diareea, voma, pierderea poftei de mancare, crampele si durerile abdominale.

si indigestia este o afectiune frecventa in concediu si se datoreaza consumului prea mare de alimente. Caldura din mediu ingreuneaza procesul de digestie, mancarurile grele, cu sosuri elaborate si continut mare de grasimi avand un impact negativ asupra tranzitul gastrointestinal. Vacantele in zone exotice sau cu o clima diferita decat cea de origine pot favoriza aparitia indigestiei deoarece intram in contact cu microorganisme diferite de cele cu care suntem obisnuiti.

Sfaturi pentru o digestie usoara

Bucura-te de concediu si evita problemele digestive respectand urmatoarele recomandari:

1. Alege alimente proaspete, din surse sigure. Evita sa consumi alimente care nu au fost depozitate in mod corespunzator, la frigider, si mancaruri care au fost preparate cu mai mult de 24 de ore in urma.

2. Evita consumul alimentelor care se pot altera usor, precum carne (mai ales pestele crud sau fructele de mare), preparate din carne cu sosuri (tochituri), oua si preparate care contin acest ingredient (ex. maioneza, inghetata sau prajituri cu crema) sau lapte nepasteurizat.

3. Spala si curata toate alimentele (fructe si legume) inainte de a le consuma, mai ales daca nu sunt prelucrate termic. Igiena mainilor, inainte si dupa masa, precum si folosirea unor tacamuri si a veselei curate, sunt doua aspecte importante pe care trebuie sa le ai in vedere.

4. Acorda o atentie sporita apei de baut si celei de uz domestic, mai ales cand calatoresti intr-o zona cu un nivel de trai scazut. Alege sa consumi apa imbuteliata plata sau minerala si evita sa inghiti apa de mare, din piscina sau utilizata pentru dus.

5. Frecventeaza restaurante si terase de incredere, cu review-uri pozitive si care iti inspira incredere din punct de vedere igienico-sanitar. Asigura-te ca locul in care urmeaza sa iei masa este curat, bine intretinut, cu personal ingrijit si cu toalete care pot fi folosite in conditii bune. Evita mancarea de tip fast food sau street food deoarece prezinta un risc mai mare de a fi contaminata din cauza conditiilor in care este preparata.

6. In perioadele cu temperaturi ridicate se recomanda o alimentatie usoara, alcatuita preponderent din fructe si legume, impreuna cu consumul de lichide din belsug.

7. Include in alimentatie ingrediente naturale cu rol activ in mentinerea sanatatii digestive, precum bacteriile benefice sau enzimele digestive. Acesti compusi au rol preventiv, crescand rezistenta organismului la diversi agenti infectiosi, avand totodata si rol in restabilirea tranzitului digestiv si ameliorarea simptomelor neplacute cauzate de tulburarile digestive.

Kitul tau de vacanta de la Secom®

Afectiunile digestive pot cauza un dezechilibru major la nivelul intregului organism. Pentru a evita dereglarile care pot sa apara in vacanta, se pot administra preventiv produse naturale cu bacterii benefice. Acestea mentin flora intestinala si o pregatesc sa lupte cu agentii infectiosi cu care intram in contact.

Jarro-Dophilus EPS® contine peste 5 miliarde de bacterii benefice care au rol principal in echilibrarea florei organismului si 8 tulpini patentate pentru actiune eficienta pe cat mai multe tipuri de agenti nocivi: 4 tulpini de Lactobacillus, 2 tulpini de Bifidobacterium, 1 tulpina de Lactococcus si 1 tulpina de Pediococcus.

Produsul se recomanda mai ales atunci cand se consuma alimente noi, ce contin ingrediente cu care organismul nu este obisnuit, fiind indicat in ameliorarea simptomelor "Diareei calatorului". Capsulele vegetale sunt protejate enteric pentru a rezista la aciditatea gastrica, la temperatura camerei si sunt vegetale, pot fi administrate si in dietele vegetariene si vegane.

Pentru protejarea sanatatii digestive a copiilor, alege Colostrum with Probiotics, formula complexa ce contribuie la echilibrarea imunitatii si sustinerea functionarii sistemului digestiv prin asocierea colostrului cu bacteriile benefice. Produsul se poate administra de la 6 luni si ajuta la dezvoltarea si protejarea florei cu rol in refacerea mucoasei intestinale, reducerea balonarilor, indigestiilor, flatulentei, constipatiei si colicilor.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare