Boli

#constipatie #alimentatie #anus #sangerare #vase de sange #boala #adulti #hemoroizi #sanatate

Cum iti dai seama ca suferi de hemoroizi

Pe cat de jenanta este problema hemoroizilor, pe atat de frecvent este intalnita in randul adultilor. Potrivit statisticilor, un adult din trei sufera de . Din pacate, putini sunt cei care indraznesc sa mearga la un consult medical si sa vorbeasca despre aceasta afectiune, inca un subiect tabu.

Ce sunt hemoroizii?

Hemorozii sunt dilatatii anormale ale venelor rectului sau anusului, similare varicelor. In momentul defecatiei, de cele mai multe ori insotita de sangerare , persoana afectata acuza dureri puternice, urmate de inconfortul de a sta in sezut.
Vasele din regiunea anala se dilata din cauza cresterii presiunii din abdomen care impinge sangele catre acel loc. Aceasta presiune venoasa la nivelul anusului este puternic accentuata in momentul in care suferi de constipatie si chiar de diaree.

Exista doua tipuri de hemoroizi :

  • Hemoroizi externi. Situati sub pielea care inconjoara anusul, hemoroizii externi sunt in general durerosi. In timp, in vena dilatata se fomeaza un cheag de sange. Pielea din acea regiune se intinde, se inflameaza si de cele mai multe ori este dureroasa. Acesti hemoroizi sunt vizibili.
  • Hemoroizi interni. Hemoroizii interni sunt situati in rect. Fata de cei externi, acestia nu sunt durerosi pentru ca membranele rectului poseda foarte putine terminatii nervoase. Hemoroizii interni dau impresia ca rectul este plin. Adesea provoaca sangerari in momentul defecatiei.

Simptomele hemoroizilor

Inconfort la asezare, iritare si sangerari in timpul defecatiei sunt semnele concludente ale hemoroizilor. Sangerarile sunt in general reduse cantitativ si nu se observa decat foarte putin pe lenjeria intima sau pe hartia igienica.

Daca sunt tratati eficient, hemoroizii nu sunt o afectiune periculoasa din punct de vedere medical. Insa, in cazul in care nu se respecta regulile de igiena corespunzatoare si hemoroizii se agraveaza, este necesar tratamentul chirurgical.

Factorii care provoaca aparitia hemoroizilor?

In general, presiunea puternica exercitata la nivelul venelor hemoroide poate favoriza congestia acestora. De asemenea, alte cauze declansatoare mai sunt:

  • Viata sedentara, pozitia in sezut pe o perioada mare de timp;
  • Eforturi fizice repetate si violente sau sporturi precum ciclismul, echitatia;
  • Tulburari ale tranzitului intestinal (constipatie, diaree, administrare de laxative iritante);
  • Alimentatie: alcool, condimente, cafea, ceai, tutun;
  • Sarcina si nasterea;
  • Deshidratarea organismului;
  • Boli ale tubului digestiv sau ale ficatului (ciroza);
  • Factori genetici.

Cum poti preveni aparitia hemoroizilor?

Alimentatia potrivita este cea mai buna metoda de a preveni aparitia hemoroizilor. Consuma cat mai multe fructe si legume proaspete. Bea suficient de multa apa astfel incat organismul sa fie optim hidratat.

Renunta la alimentele sarate, mancarea foarte condimentata si produsele de patiserie. Un regim bazat in mare parte pe lactate este indicat persoanelor care vor sa previna hemoroizii.

Daca suferi de hemoroizi, este bine sa faci bai de sezut de cateva ori pe zi, in apa calda. Sa nu amani momentul in care ai nevoie la toaleta, pentru a preveni constipatia. In cazul in care hemoroizii sunt externi, foloseste o crema speciala, insa numai dupa ce ai primit acordul medicului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare