Boli

#afectare corp #afectare organe # teama de coronavirus #specialisti

Cum iti afecteaza teama de coronavirus organele si alte parti ale corpului

Cu aceasta criza - economica, sociala, emotionala - intreaga situatie devine riscanta pentru sanatatea noastra daca alegem sa punem capac tuturor emotiilor pe care le traim in aceasta perioada. Frica, furia, confuzia, nesiguranta, revolta, ura, panica, incertitudinea – aceste reactiile psiho-somatice in perioada de criza au devenit foarte dese si intense, iar dureri de cap, afectiuni ale sistemului digestiv, afectiuni ale rinichilor, ale urechilor, ameteala, greata, etc., toate sunt semne clare ale nivelului de stres sub care traieste fiecare aceasta perioada de criza, este de parere Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).

In opinia specialistului, capul are legatura cu ceea ce stim ca suntem, ceea ce vrem sa fim si cu ceea ce alegem sa credem despre viata. Are legatura cu identitatea noastra, cum modul in care ne percepem pe noi insine, ca fiind diferiti, unici, speciali. Reactiile psihosomatice la nivelul capului pot veni dintr-o respingere puternica a realitatii actuale, o rezistenta la schimbare, inflexibilitate, dificultati de adaptare si o pierdere a identitatii (ce poate veni din pierderea unei persoane dragi, pierderea job-ului, a unei relatii, a scopului, etc).

“Ce poti face in acest sens? Urmareste timp de o saptamana sirul gandurilor tale si noteaza-le intr-un carnetel. Reciteste la cateva ore ce ai scris si apoi reformuleaza, tot in scris. Spre exemplu: „Nu mai am job, ma simt inutil/a.” => „Fac/Sunt ... (mancare, cumparaturi/suport moral, iubitor/oare) pentru mine si pentru cei din jur” (poate fi util si in cazul atacurilor de panica – atunci cand simti ca incepe agitatia, incepe sa scrii si urmareste-ti respiratia, pe masura ce scrii). Citeste reformularile si imbunatateste unde simti nevoia. Reciteste-le de fiecare data cand observi ca gandurile tale merg in directia nedorita. Astfel, iti vei tine focusul pe lucrurile pozitive, concrete si productive”, explica psihologul Andra Tanasescu.

De asemenea, urechile au legatura evident cu ceea ce "auzim". In aceaioarsta perioada, multor persoane le este frica de ceea ce pot auzi, nu mai vor sa auda sau pot simti frica de viitor (afectiuni la urechea dreapta). “Fie ca este din revolta, fie ca este din frica, este important sa ne detasam si sa lasam lucrurile sa fie. Ce poti face? Observa care este cauza/activitatea care te face sa simti frica sau furie si alege sa faci altceva in loc. Spre exemplu: Observ ca ma dor urechile cand ascult stirile despre situatia actuala. => Aleg sa ascult muzica preferata in loc si sa ma detasez”, spune psihologul.

Gura/Dintii - partea superioara are legatura cu partea noastra feminina, definita prin: atentia la detalii, creativitate, capacitatea de a construi visuri de viitor, empatie. Partea inferioara are legatura cu partea masculina, anume cu: capacitatea de a analiza, decide si actiona pentru indeplinirea visurilor. Dezechilibrul intre cele doua aspecte sau incapacitatea temporara de a face ceva in directia obiectivelor noastre se poate manifesta la nivelul gurii/dintilor.

“Reaminteste-ti ca este o situatie temporara. Totul va trece si lucrurile vor reveni la normal. Ai rabdare si profita de acest timp pentru a stabili obiective personale. Poate ti-ai dorit mereu sa inveti ceva sau poate este momentul ideal sa lucrezi la propria dezvoltare personala. Sau foloseste timpul pentru a gasi strategii noi pentru afacerea ta. Scrie o lista de calitati si defecte personale si observa-le. In ce situatii pot fi defectele tale, calitati? Noteaza-ti pe un carnetel. Poti continua prin a face o lista de realizari personale si o lista de realizari pe care vrei sa le obtii in viitor”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Nasul – este legat de instinctul nostru, de capacitatea de a simti persoane, situatii, decizii potrivite sau nu pentru noi. O problema in aceasta zona poate arata refuzul nostru de a ne asculta instinctul, care stie ce ni se potriveste cu adevarat.

“Profita de aceasta perioada pentru a face o instrospectie serioasa. Ce te face sa te simti cu adevarat fericit/a, implinit/a? Care este viata pe care iti doresti cu adevarat sa o traiesti? Ce este cu adevarat important pentru tine, pentru a simti si a trai viata pe deplin, cu bucurie si relaxare? Spre exemplu: „Mi-am pierdut jobul (business-ul) din cauza crizei.” => „Am timp sa ma apuc sa invat…! / Fac toate lucrurile pe care le-am amanat!”, afirma specialistul.

Gatul - este expresia capacitatii si deschiderii noastre mentale catre a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru, de a comunica cu cei din jur, de a cere ajutorul atunci cand este necesar. Problemele aparute in zona gatului reprezinta un semnal ce ne atrage atentia asupra flexibilitatii (lipsa ei, mai exact) de a vedea situatiile si solutiile posibile din mai multe perspective.

“Riscul in aceasta perioada este sa ramanem "fixati" asupra unei singure perspective (cea mai tragica, de cele mai multe ori) gatul nostru manifestand dureri, "intepeniri", etc. Refuzul de a vorbi, izolarea fata de ceilalti (nu cea in casa, ci in suflet), refuzul de a ne exprima emotiile, de a spune ce ne doare, pot sa ne dezechilibreze atat emotional, cat si fizic si ne limiteaza capacitatea de a intelege care este abordarea cea mai potrivita situatiei. Ce poti face? Vorbeste despre ceea ce simti! Acum, mai mult ca niciodata, toti simtim frica, nesiguranta. Toti traim in incertitudine si asta este foarte evidenta pentru toata lumea! Lasa rusinea de-o parte si deschide-ti sufletul! Fie ca alegi sa suni un prieten, pe cineva din familie, un psiholog/terapeut, un preot, un ghid spiritual, sau pe oricine altcineva, este important sa o faci! Te va ajuta sa pui in miscare emotiile si sa te descarci. In felul acesta, poti preveni aparitia oricarui blocaj sau afectiune si iti vei putea pastra sanatatea, pe toate planurile existentei tale”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Ficatul – reprezinta sediul iertarii, al acceptarii si are de suferit atunci cand reprimam furia. Conflictul interior, furia orientata asupra propriei persoane sau asupra celor din exterior (a deciziilor guvernamentale, a situatiei, a celor care continua sa iasa la plimbare, etc), sentimentul neimplinirii, critica, judecata, toate pot afecta buna functionare a ficatului.

“Ca urmare a unui conflict intre rational si emotional, ficatul poate avea de suferit, prin dereglarea bunei functionari a acestuia. Dorinta de a iesi confruntata cu interdictia de a o face, credintele contradictorii asupra situatiei, lipsa de credinta in cursul firesc al lucrurilor, blocheaza capacitatea ficatului de a procesa si de a curata toxinele din organism. Opreste-te din a te infuria. Cei care ignora regulile vor iesi, indiferent ca stai tu in casa si dai cu pumnii in masa, sau nu. Atata tduimp cat nu poti influenta situatia in nici un fel, ce rost are sa iti risti sanatatea, judecand si infuriindu-te pe lucrurile care sunt in afara controlului tau? Protejeaza-ti mintea si sufletul si fa ceea ce stii ca este mai bine. Odata ce iesim din aceasta situatie, este important sa fim cu totii sanatosi pe toate planurile, astfel incat sa putem sa ne revenim repede, lucrand in echipa”, ne sfatuieste psihologul.

Rinichii – reprezinta centrul exprimarii de sine, al exprimarii talentelor sau capacitatilor, al dorintelor sau credintelor. Mai mult decat atat, rinichii sunt „responsabili” de procesarea fricii si a tristetii. Daca reprimam ceea ce simtim, daca renuntam la noi insine, pe motivul ca „oricum, ce rost mai are”, atunci putem manifesta diferite dezechilibre in functionarea rinichilor.

“Fa o lista cu toate fricile pe care le simti in acest moment si apoi scrie toate lucrurile care iti provoaca tristete. Selecteaza care sunt lucrurile pe care le poti controla si asupra carora poti actiona pentru a le schimba. Pe acestea, aseaza-le in ordinea prioritatilor si a posibilitatilor si seteaza-ti un interval de timp pentru a le realiza. Sub lista lucrurilor asupra carora nu ai control, scrie toate beneficiile/lectiile pe care ti le aduc. Observa modul in care, chiar si cele mai rele lucruri, iti transmit ceva despre tine, te ajuta sa te cunosti, sa inveti si sa evoluezi. Spre exemplu: „Observ ca ma simt neputincios atunci cand nu pot avea control asupra situatiei mele. => Mi-am limitat oportunitatile, cautand sa am controlul mereu. Am oportunitatea de a incerca ceva cu totul nou si sa obtin ceva mult mai bun decat ma asteptam initial”, afirma Andra Tanasescu

Plamanii. Corpul se incarca cu energie, cu viata, cu iubire, prin respiratie. Atunci cand ne „tinem respiratia”, pot aparea afectiuni la nivelul plamanilor. Starile de depresie, de doliu, de tristete profunda, nemanifestata sau neverbalizata, precum si frica de a trai sau de a „inspira viata” sunt poate unele dintre cele mai mari motive ale bolilor sistemului respirator.

“Stiu ca este o perioada stresanta, din foarte multe puncte de vedere. Tristetea si frica sunt traite la nivel global. Este important sa fim constienti de propriile emotii si sa gestionam intr-un mod sanatos ceea ce se intampla cu noi. In cazul fricii, este important sa ne reamintim ca suntem in siguranta, mai ales daca respectam indicatiile date de autoritati. Frica este buna, atunci cand vine vorba sa evitam lucrurile care ne pot dauna sanatatii sau ne pot pune viata in pericol. Daca o ignoram, nu rezolvam nimic. Deveniti constienti de ceea ce simtiti si apoi preluati controlul! Sunt doua variante din care puteti alege: Sa lasati frica sa va controleze sau sa preluati volanul si sa decideti voi incotro va directionati atentia si energia. In cazul tristetii si a suferintei sufletesti, aveti rabdare cu voi. Daca ati suferit pierderi, gasiti o persoana careia sa ii impartasiti durerea voastra! Este important sa dati curs tristetii, sa o manifestati! Daca o tineti blocata, va provoca multe dezechilibre. Dati-i drumul, plangeti daca aveti nevoie, scrieti despre asta intr-un jurnal, sunati pe cineva apropiat sau apelati la un specialist”, ne recomanda specialistul.

Sistemul digestiv - reprezinta capacitatea de a „digera” experientele pe care le traim si de a accepta noul. Ura, mania, frica, regretul legat de trecut, precum si grija, teama si ingrijorarea fata de viitor, favorizeaza afectiunile la nivelul stomacului, ale vezicii biliare si al intestinelor.

“Lasa controlul! Stiu ca e mai usor de zis decat de facut, insa lasa orice asteptari ai avut si planuri. Daca e ceva ce iti doresti din tot sufletul, pastreaza-l in minte, fara a te agata de asta! Daca va fi sa fie, va veni la tine fara forta. In schimb, concentreaza-te pe tot ce iti aduce bun aceasta perioada. Care sunt schimbarile pe care le poti face, ce este nevoie sa faci diferit si cum poti sa-ti imbunatatesti viata de aici incolo? Ce poti face pentru altii? Contributia personala ajuta mult la eliminarea furiei si aduce in schimb sentimente de implinire, realizare si de bucurie”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Intr-un final, coloana vertebrala. Printre lucrurile care pot provoca reactii somatice la nivelul coloanei vertebrale sunt teama de viitor si lipsa de sustinere financiara, lipsa de sustinere afectiva, sentimentul ca esti neinteles si nesustinut, impresia permanenta ca ai responsabilitati greu de suportat sau teama de viitor.

“Coloana vertebrala reprezinta sprijinul, protectia si este asemeni unui „stalp” de sustinere al sinelui. Aceasta poarta amprenta implinirilor noastre, a blocajelor si a temerilor, a refuzului de a evolua, de a iubi si a tuturor suferintelor. Revolta fata de cei din jur, de propria persoana sau de „soarta”, lipsa de flexibilitate in fata neprevazutului, provoaca afectiuni la nivelul coloanei daca nu sunt exprimate sau daca sunt exprimate si traite mult prea intens. Cere ajutorul! Lasa rusinea! Toti trecem, mai mult sau mai putin, prin provocari si pentru majoritatea este greu! Daca ne inchidem in noi insine, tot ce vom face va fi sa ne imbolnavim. Iesiti la lumina si vorbiti despre ce se intampla cu voi. Sunt multe persoane care ofera servicii pentru cei care au nevoie. Cautati, sunati, cereti! Sunt restaurante care asigura mancare pentru cei care nu isi pot permite. Sunt companii care ofera servicii gratuite cui le sunt necesare. Sunt terapeuti din mai multe domenii care ofera sesiuni de suport emotional in aceasta perioada! Iesiti din mintea voastra si apelati la ceilalti cu incredere”, spune specialistul.

Psiholog: Aveti rabdare, totul va fi bine!

“Fiti atenti la voi in perioada asta. Urmariti cu atentie reactiile corpului vostru si cautati sa intelegeti ce schimbari sunt necesare, in gandire, comportament sau credinte. Aveti rabdare. Ajutati daca puteti si daca nu stiti ce sa faceti, ajutati prin a sta in casa, astfel incat sa reducem cat putem de mult timpul petrecut in izolare si sa ne putem reintalni cu totii afara, in conditii de siguranta si cu bucurie”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica INLPSI.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare