Boli

#interpretare test covid #covid

Cum interpretam testul de anticorpi pentru Covid-19?

Virusul SARS-CoV-2 sau Covid-19, aparut in decembrie 2019 in Wuhan (China) s-a raspandit rapid la nivel mondial. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana in iulie 2021 au fost inregistrate 196 553 009 de cazuri de Covid-19 confirmate prin diagnostic si 4 200 412 de decese cauzate de aceasta afectiune. Diagnosticul de infectie cu SARS-CoV-2 se stabileste cu ajutorul testului RT-PCR Covid-19. Testele rapide antigen ajuta la depistarea infectiei, insa este nevoie de confirmarea acesteia tot cu ajutorul testului PCR. In ceea ce priveste testele pentru anticorpi, acestea nu diagnosticheaza infectia cu coronavirus, ci doar te ajuta sa afli daca ai imunitate impotriva virusului, deci daca ai fost infectat. Afla mai multe despre testul pentru anticorpi Covid-19 si despre interpretarea corecta a rezultatului.

Ce sunt anticorpii?

Inainte de a discuta despre testul pentru anticorpi, este important sa intelegem ce anume inseamna anticorpii. Anticorpii reprezinta un tip de proteine produse in mod natural de sistemul imun al organismului, atunci cand contacteaza un agent patogen (virusuri, bacterii, paraziti). Anticorpii produsi impotriva unui agent patogen nu numai ca ajuta la combaterea infectiei. Acestia raman in organism si previn reinfectarea cu un anumit agent patogen, deoarece sunt celule cu memorie. Astfel, la un nou contact cu agentul patogen respectiv, celulele imune se mobilizeaza mai repede si nu-i mai permit acestuia sa provoace boala. Anticorpii nu se formeaza imediat, ci in cateva zile sau saptamani de la debutul infectiei.

Ce este testul pentru anticorpi?

Testul pentru anticorpi detecteaza prezenta sau absenta anticorpilor IgM si IgG impotriva SARS-CoV-2 in sange. Exista mai multe tipuri de teste pentru anticorpi Covid-19. Unele teste pentru anticorpi presupun o detectie calitativa (prezent/absent) a acestor anticorpi, in timp ce altele detecteaza cantitativ acesti anticorpi, presupunand un interval de referinta. Indiferent de tipul acestora, rezultatele testelor pentru anticorpi sunt notate ca fiind negative sau pozitive.

In ceea ce priveste testele rapide, exista teste Covid rapide si pentru detectarea anticorpilor, nu doar pentru detectarea infectiei. Aceste teste rapide pentru anticorpi se realizeaza doar de catre personalul medical, deoarece presupun recoltarea unei probe de sange.

Importanta testului pentru anticorpi

Testul pentru anticorpi este important pentru ca:

●      Te ajuta sa afli daca ai fost infectat si daca ai imunitate impotriva SARS-CoV-2, indiferent de prezenta sau absenta simptomelor. Cu toate acestea, cercetarile continua pentru a stabili daca prezenta anticorpilor garanteaza protectia impotriva acestui virus.

●      Daca se stabileste ca ai fost infectat cu SARS-CoV-2 si ca te-ai recuperat complet dupa boala, poti fi eligibil pentru donarea de plasma convalescenta. Aceasta este necesara pentru tratamentul pacientilor cu forme grave ale virusului.

●      Ajuta la evaluarea raspunsului imun al organismului dupa vaccinarea impotriva SARS-CoV-2.

●      Furnizeaza informatii cu privire la imunitatea corpului dupa Covid-19, necesare in cadrul studiilor.

Cum interpretezi rezultatele?

Un rezultat negativ al testelor pentru anticorpi indica faptul ca nu ai imunitate impotriva virusului SARS-CoV-2. Cu alte cuvinte, nu ai fost infectat cu virusul si ai un risc ridicat de a te infecta.

Este important de stiut ca testul pentru anticorpi nu detecteaza prezenta virusului SARS-CoV-2 in organism. Asadar, daca rezultatul este unul negativ, nu inseamna ca nu poti fi in prezent infectat cu coronavirus – anticorpii nu se formeaza imediat dupa debutul infectiei. 

Un rezultat pozitiv al testelor pentru anticorpi indica faptul ca esti imun impotriva virusului SARS-CoV-2, deci fie ai fost infectat, fie ai capatat imunitate dupa vaccinare. Totusi, un rezultat pozitiv nu indica faptul ca infectia a fost vindecata. Poti fi in continuare infectat si contagios, chiar daca s-au format anticorpii. Pentru a fi sigur ca nu esti infectat cu coronavirus, ai nevoie de un rezultat negativ al testului RT-PCR.

Asadar, testele pentru anticorpi sunt utile pentru a afla daca ai fost sau nu infectat cu virusul SARS-CoV-2. Totusi, acestea nu detecteaza infectia cu virus. Daca prezinti simptomele noului coronavirus sau daca ai intrat in contact cu o persoana infectata, testarea RT-PCR este singura investigatie care confirma sau infirma infectia.

Bibliografie:

“2019 Novel Coronavirus.” Who.int, 2019, www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019. Accessed 30 July 2021.

‌Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mesaj-boala-afec-iune-imbolnavire-3970327/

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare