Boli

#diferente gripa raceala covid #diferente gripa si raceala #covid #diferente #gripa #raceala

Cum faci diferenta intre raceala, gripa si Covid. Simptomele la care sa fii atent pentru a le diferentia

Ministrul Sanatatii a declarat stare de alerta epidemica din cauza numarului ridicat de cazuri de gripa. Insa, in paralele cu gripa de tipa A, care face ravagii in aceasta perioada, circula si racelile clasice, dar si coronavirsul. 

 

Conform datelor in saptamana 26 decembrie 2022 - 1 ianuarie 2023 au fost raportate peste 74.000 de cazuri de infectii respiratorii. Desi in aceasta saptamana au existat subraportari ca urmare a sarbatorilor de iarna, variatia in plus fata de media calculata de aproape 49.000 de cazuri din aceleasi saptamani din 5 sezoane prepandemice a fost de 53.8%, fiind a 3-a saptamana consecutiva in care au fost depasite ratele istorice, potrivit antena3.ro.

Gripa debteaza, in mod clasic, cu febra, frisoane si dureri musculare. Acelasi lucru se intampla si in cazul Covid, insa se adauga stari de oboseala accentuata.

Pe de alta parte, in cazul racelilor, febra nu isi face aparitia si intalnim frecvent stranutul. 

Iata ce trebuie sa stii despre cele trei viroze respitatorii si cum poti face diferenta intre ele. 

Raceala. Simptome specifice

Raceala debuteaza la una-trei zile de la contractarea virusului. Aceasta incepe cu simptome specifice precum durere in gat si congestie nazala. Acestea sunt insotite de stranut, tusea si stare de oboseala. Mucusul isi schimba culoare de la transparent, la alb si pana la verde.

Atentie! Febra nu este deloc specifica racelilor. Acesta este principalul simptom prin care poti face diferenta intre o raceala si gripa sau Covid.

Gripa. Simptome specifice

Gripa este o afectiune contagioasa produsa de virusul gripal A si virusul gripal B. In prezent, virusul gripal de tip A este cel mai prezent si face ravagii in Romania, dar si in alte tari Europene. Raspandirea acestuia este extrem de agresiva.

Gripa debuteaza brusc ca si simptome, spre deosebire de raceala. Se remarca prin dureri musculare, febra, frisoane, lacrimarea ochilor, tuse seaca, durere in gat si congestie nazala. Se poate intampla ca aceste simptome sa fie insotite si de varsaturi, mai ales in cazul copiilor.

Simptomele greipei sunt foarte asemanatoare infectiei Covid. Diferenta dintre cele doua este dificil de realizat fara un test.

Covid. Simptome specifice

Infectia Covid, desi nu mai este la fel de grava ca la inceputul pandemiei, virusul pierzandu-si din putere, este asemenatoare cu gripa in ceea ce priveste simptomatologia.  

Infectia Covid are un debut brusc al simptomelor, evolutia fiind extrem de rapida. Apar tusea seaca, durerile in gat, febra si frisoanele, insotite de stare de oboseala. Acestoa li se adauga, in unele cazuri, diaree si varsaturi. In cazuri mai grave apare dificultatea de respratie si durerile in piept.

Daca raceala este usor de depistat si de diferentiat de gripa si Covid, in cazul ultimelor doua este indicat sa se efectueze un test. Exista atat teste covid, cat si teste pentru gripa care se gasesc in farmacii si pot fi facute acasa.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului