Boli

#toxiinfectie alimentara #indigestie

Cum faci diferenta dintre indigestie si toxiinfectie alimentara

Fiecare dintre noi a experimentat, macar o data in viata, simptome digestive neplacute, precum greata, balonarea, disconfort abdominal, dureri de stomac sau diaree. Bineinteles ca, in general, aceste simptome sunt puse pe seama unei indigestii, insa, lucrurile pot fi mai complicate de atat. In faza de debut, o toxiinfectie alimentara se manifesta asemanator indigestiei, motiv pentru care poate confundata cu usurinta. Totusi, cele doua afectiuni sunt diferite.

 

Toxiinfectia alimentara este o afectiune periculoasa, fiind cauzata de un agent infectios. In schimb, indigestia este o simpla reactie a organismului la supraalimentare sau la consumul unor alimente nepotrivite. Iata cum poti diferentia cele doua tulburari.

Ce este indigestia?

Indigestia sau dispepsia reprezinta o serie de simptome aparute in urma unei alimentatii dezechilibrate. Mai exact, indigestia este cauzata de mesele copioase, alimentatia nesanatoasa, consumul de alcool sau administrarea cronica a unor medicamente. Indigestia este, de fapt, acea senzatie de „preaplin” dupa masa. De asemenea, indigestia poate fi un simptom al altor afectiuni gastrointestinale, cum ar fi sindromul de intestin iritabil.

Ce este toxiinfectia alimentara?

Toxiinfectia alimentara este o afectiune gastrointestinala infectioasa, cauzata de ingestia unor alimente contaminate cu microorganisme – bacterii, paraziti sau virusuri. Cei mai comuni germeni care provoaca o toxiinfectie alimentara sunt Salmonella, E.coli, Listeria monocytogenes, Norovirus si Campylobacter jejuni.

Alimentele pot fi contaminate inca din timpul procesului de crestere. Spre exemplu, fructele si legumele se pot contamina pana in momentul recoltarii, prin irigarea acestora cu apa contaminata. Totusi, alimentele se pot contamina si in timpul procesarii sau transportului. De asemenea, persoanele purtatoare de unele bacterii pot contamina alimentele.

Cum faci diferenta intre cele doua?

Diferenta dintre indigestie si intoxicatie alimentara consta in simptomatologie. Cele doua afectiuni se manifesta diferit, cu toate ca unele dintre simptome sunt comune.

Simptomele indigestiei:

  • Balonare
  • Greata
  • Durere in zona stomacului
  • Reflux gastroesofagian
  • Diaree
  • Varsaturi

Simptomele toxiinfectiei alimentare:

  • Initial, apar simptome digestive relativ comune. Acestea isi fac simtita prezenta dupa minim 20 de minute de la consumul alimentului contaminat, pana la maxim 72 de ore si includ: diaree, greata, varsaturi, dureri abdominale, ameteli.
  • Dupa faza incipienta, simptomatologia devine mai severa si nu se amelioreaza nici in cazul respectarii unui regim alimentar. Pot aparea manifestari precum: febra, frisoane, dureri de cap, crampe musculare, stare generala de slabiciune, stari de confuzie.

Cand mergi la medic?

O toxiinfectie alimentara se manifesta mai sever decat o indigestie si poate necesita internarea in spital. Pentru ca diareea aparuta in cazul toxiinfectiei alimentare este grava poate duce la deshidratare. De aceea, este important ca pacientul sa fie sub supravegherea medicilor, pentru restabilirea echilibrului hidroelectrolitic.

Mai mult decat atat, toxiinfectia alimentara necesita prescrierea unui tratament adecvat, din care nu sunt excluse antibioticele, fiindca afectiunea are la baza o infectie. Infectia nu trece de la sine si poate fi extrem de periculoasa, mai ales in cazul persoanelor din grupele de risc – copii, varstnici, femei insarcinate, pacienti imunosupresati.

Din aceste motive, este recomandat sa mergi la medicul de familie imediat ce apar simptomele digestive. Acesta va stabili daca este vorba de o simpla indigestie sau daca este nevoie de un consult de specialitate. Tot doctorul poate recomanda efectuarea unor analize de laborator pentru a stabili agentul infectios care a cauzat toxiinfectia.

Indigestia nu necesita un tratament propriu-zis, ci modificarea obiceiurilor alimentare. Spre exemplu, pacientul trebuie sa evite prajelile, supraalimentarea si alimentele condimentate.

In schimb, toxiinfectia alimentara necesita respectarea unui regim alimentar, hidratarea, administrarea unor medicamente, a unor probiotice si a unor saruri de rehidratare.

In concluzie, toxiinfectia alimentara si indigestia sunt afectiuni diferite din toate punctele de vedere. De aceea, este foarte important ca acestea sa nu fie confundate.

Sursa foto:  pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului