Boli

#vitamine #multivitamine #suplimente #dieta

Cum este corect sa luam vitaminele

Vitaminele sunt esentiale pentru ca organismul sa functioneze corect. Ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase si a unui sistem imunitar activ. Marea majoritate a vitaminelor nu sunt produse de organism si trebuie astfel sa le procuram din dieta sau suplimente. Multe persoane iau vitamine insa nu multi stiu cum sa le administreze corect. Unele vitamine trebuie luate la anumite ore ale zilei, altele in timpul meselor. Invata cum sa le administrezi corect pentru a te bucura din plin de beneficiile vitaminelor.

 

Ce sunt vitaminele?

 

Pentru ca organismul uman sa functioneze corect este important sa primeasca cantitatea necesara de vitamine. Cu exceptia vitaminei D, organismul uman nu produce vitamine. Astfel trebuie sa le procuram din alte surse, in special din mancarea pe care o consumam zilnic. Vitaminele sunt de doua tipuri: solubile in apa si in grasime.

Vitaminele solubile in apa nu se stocheaza in organism decat pentru cateva ore. Aceste vitamine trebuie introduse regulat in dieta noastra. Vitaminele solubile in grasime se stocheaza in organism pentru o perioada mai lunga de timp. Vitamine solubile in apa precum B6, B12, C sau acid folic se gasesc in fructe proaspete si legume de culoare verde. Este de preferat ca legumele si fructele sa fie consumate in stare cruda.

 

Cum sa asimilezi mai multe vitamine

 

Persoanele care au o dieta echilibrata primesc in mod natural aportul de vitamine necesar bunei functionari a organismului. Introdu in dieta ta cel cinci portii de legume si fructe zilnic. Nu uita nici de cartofi, paste si paine pentru a asigura energia necesara unui organism activ. De asemenea, este indicat sa consumi si produse lactate, carne si peste.

 

Cand sa suplimentam aportul de vitamine

 

Daca medicul nu iti recomanda suplimente de vitamine nu este indicat sa le iei fara niciun motiv. Chiar daca vitaminele sunt esentiale pentru organismul, surplusul poate da reactii adverse puternice. Exista cateva vitamine care sunt periculoase pentru organism daca sunt luate in cantitati mari.

De exemplu, surplusul de vitamina A poate cauza dureri de cap, cojire a pielii si chiar afectiuni ale ficatului. Surplusul de vitamina E si beta caroten poate scurta viata cu cativa ani. Femeile gravide pot fi de asemenea afectate negativ de surplusul de vitamine.

 

Cum sa luam corect vitaminele

 

Multivitaminele trebuie luate o singura data pe zi. Este indicat ca aceste vitamine sa fie administrate la aceeasi ora pentru a beneficia de toate proprietatile lor. Cel mai indicat este sa fie luate la micul dejun, alaturi de un ou fiert sau un pahar cu lapte.

Vitamina A ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase si a unui ten frumos si luminos. Aceste vitamine trebuie luate la aceeasi ora in fiecare zi. Trebuie sa se respecte strict doza prescrisa. Surplusul de vitamina A este periculos pentru organism si poate afecta sanatatea ficatului.

Vitaminele din complexul B trebuie luate la aceeasi ora in fiecare zi. Administrarea acestor vitamine poate fi insotita de cele mai multe ori de greata. Este astfel indicat sa fie luate in timpul mesei, in special la micul dejun. Vitamina B12 si acidul folic trebuie luate pe stomacul gol si nu impreuna cu suplimente de fier.

Vitamina C este necesara pentru dinti, piele, oase, cartilaje si vase de sange sanatoase. Poate fi luata atat pe stomacul gol, cat si in timpul mesei, o data sau de doua ori pe zi. Vitamina C se bea cu un pahar de apa. De asemenea, trebuie administrata la aceeasi ora in fiecare zi si nu inainte de culcare.

Vitamina D mentine oasele sanatoase. Poate fi administrata pe stomacul gol sau in timpul mesei. Este indicat sa fie luata la aceeasi ora in fiecare zi. Este recomandat ca vitamina D sa fie administrata inainte de culcare pentru a nu interactiona cu alte medicamente.

Vitamina E protejeaza celulele corpului. Trebuie luata la aceeasi ora in fiecare zi. Este indicat sa fie administrata cu doua ore inainte sau dupa ce au fost luate alte medicamente.

Vitamina K ajuta la buna circulatie a sangelui. Nu trebuie administrata impreuna cu alte medicamente pentru afectiunile cardiace sau pentru circulatia sangelui. Trebuie luata dupa doua ore de la administrarea oricaror alte tratamente medicamentoase.

Calciul ajuta la functionarea corecta a muschilor si oaselor. Trebuie administrat in doua doze in fiecare zi. Calciul trebuie luat cu un pahar de apa, la aceeasi ora in fiecare zi. Este indicat sa se evite asocierea suplimentelor de calciu cu cele de fier.

Fierul mentine sanatoase vasele de sange. Este cel mai bine absorbit in organism atunci cand este luat pe stomacul gol. Trebuie administrat cu cel putin o ora inainte de masa sau doua ore dupa masa. Se administreaza cu un pahar de apa. Nu trebuie combinat cu vitamina B12 sau acid folic.

 

Sfaturi utile pentru administrarea vitaminelor

 

Suplimentele de vitamine trebuie luate dupa mese, in special dupa masa de pranz. Vitaminele sunt practic alimente si se absorb cel mai bine in compania altor alimente. De asemenea, daca iei vitaminele cu mancare, eviti efectele adverse precum dureri de stomac , de intestine sau indigestie .

Exista insa si anumiti factori care reduc absorbtia vitaminelor in organism. Fii sigur ca bei suficienta apa atunci cand le inghiti. Astfel, vitaminele ajung in stomac de unde sunt cel mai bine asimilate de organism. Evita sa bei cafea imediat dupa ce ai inghitit vitamine. Cafeaua reduce absorbtia vitaminelor.

De asemenea, vitaminele se administreaza cu un pahar de apa la temperatura camerei. Bauturile prea reci sau prea fierbinti distrug proprietatile vitaminelor care nu se mai dizolva corespunzator in organism.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare