Boli

#diabet zaharat #glicemie #diabet

Cum ai grija de glicemie cand ai diabet zaharat

Mentinerea nivelului optim de glicemie poate fi o provocare si o frustrare pentru cei ce sufera de diabet.

Iar acest lucru se intampla din cauza faptului ca nivelul glicemiei se poate schimba foarte rapid in organism atunci cand ai diabet, uneori intr-un mod cu totul neasteptat.

De ce scade sau creste glicemia la diabetici?

Cauzele pot fi: foamea, mancatul excesiv sau de alimente care cresc glicemia, lipsa carbohidratilor din alimentatie, prelugirea intervalului dintre injectiile de insulina si mese, stres, infectii, lipsa activitatii fizice etc.

Cantitatea de glucoza din sange depinde de functia pancreasului. Dupa cum s-a mentionat, aceasta poate fi influentata de factori precum: activitatea musculara, starea emotionala sau dieta.

Monitorizarea glicemiei

Unul dintre obiectivele principale ale tratamentului diabetului zaharat este mentinerea nivelului glicemiei din sange intr-un interval specific. Cheia este pastrarea echilibrului intre alimentatia sanatoasa, sport si tratamentul pentru diabet zaharat. Atunci cand iti monitorizezi glicemia, poti intelege mai usor legatura dintre glicemie, alimente, exercitii fizice si insulina.

Astfel, mentinerea glicemiei din sange intr-un interval optim ajuta la reducerea riscului unei persoane de a dezvolta o serie de complicatii legate de diabet.

Cum ajuta un glucometru

Un glucometru este destinat autotestarii pentru persoanele care sufera de diabet, cu probe de sange venos si sange integral capilar proaspat recoltat din varful degetului sau din palma.

Exista multe tipuri diferite de glucometre, oferind caracteristici diferite si la preturi diferite pentru a satisface nevoile individuale ale fiecaruia.

Pacientul isi inteapa degetul si apropie bandeleta de testare aflata in glucometru de picatura de sange obtinuta. In 5 secunde valorile glicemiei sunt afisate pe ecranul glucometrului. Aceasta bandeleta are substante chimice speciale care reactioneaza cu sangele si reflecta cu precizie nivelurile de glucoza din sange prin curenti electrici care transforma rezultatele in numere vizibile pe dispozitiv.

Din pacate, diabetul poate debuta rapid, dar poate sa se instaleze fara ca sa ii dai seama.

Pierderea fortei fizice, slabiciunea si epuizarea sunt unele dintre adevaratele simptome ale diabetului. Nu este surprinzator faptul ca organismul tau isi pierde vitalitatea: din cauza unei productii deficitare de insulina, nutrientii de care are nevoie organismul tau nu pot fi folositi de celulele corpului, pierzi in greutate si, odata cu ea, iti pierzi puterea.

Astfel, indiferent de tipul de diabet pe care il ai, este bine sa nu il tratezi cu indiferenta. Invata sa-l gestionezi si vei putea trai o viata normala si te vei putea bucura de tot ce te inconjoara!

FOTO: onlinefarmacia.ro

Advertorial


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului