Boli

#ambrozie #diagnostic #alergie

Cum afli daca suferi de alergie la ambrozie? 3 metode de diagnostic

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai frecvent intalnite tipuri de alergii la polen. Ambrozia, plata erbacee din familia Asteraceae, se gaseste sub aproximativ 30 de specii diferite. Planta raspandeste polen in lunile august-octombrie, perioada in care apare exacerbarea simptomatologiei la persoanele alergice. Deoarece simptomele sunt comune cu ale altor tipuri de alergii, diagnosticul este pus doar de catre medicul alergolog, in urma anamnezei si investigatiilor. Iata cum se manifesta alergia la polenul de ambrozie, cum se pune diagnosticul si in ce consta tratamentul.

Cauzele alergiei la ambrozie

Alergia la ambrozie apare din cauza unei reactii neobisnuite a sistemului imunitar care se comporta fata de polenul acestei plante la fel ca in cazul agentilor patogeni. Astfel, polenul de ambrozie este considerat de sistemul imunitar un intrus care trebuie eliminat. Acest lucru duce la productia excesiva de histamina, o substanta care produce simptomatologia specifica alergiilor. Persoanele care sufera de alte tipuri de alergii sunt mai susceptibile de a fi sensibile si la ambrozie.

Simptomele alergiei la ambrozie

Printre manifestarile alergiei la aceasta planta se numara:

  • mancarimi in gat, in nas;
  • mancarimi ale ochilor;
  • nas infundat;
  • secretii nazale;
  • iritatie in gat;
  • stranut frecvent;
  • respiratie suieratoare sau dificila;
  • umflarea pielii de sub ochi si modificarea culorii acesteia spre albastru.

Metode de diagnostic

Dupa ce au aparut simptomele, este recomandat sa mergi la un medic alergolog si sa eviti tratamentele „dupa ureche”. Initial, medicul va face o anamneza, pentru a afla informatii despre istoricul medical personal si familial, precum si detalii despre debutul simptomatologiei si posibilii alergeni identificati. De asemenea, acesta poate realiza examinarea sistemului respirator si poate solicita un examen ORL.

Ulterior, acesta va realiza teste alergologice cutanate pentru depistarea alergiei la ambrozie, precum si teste serologice (analize de sange), daca este nevoie.

Prick test

Testul prick este un test cutanat care presupune aplicarea unei cantitati mici de alergen diluat pe piele si inteparea zonei acoperite de solutie. Dupa aproximativ 15 minute, zona va deveni inflamata, rosie si va prezenta mancarimi, daca alergenul aplicat (in cazul de fata, polenul de ambrozie) produce alergie. Totusi, un test negativ nu inseamna intotdeauna ca alergia nu exista.

Test intradermic

Testul intradermic se recomanda atunci cand testul prick a fost negativ, insa exista in continuare suspiciunea alergiei. Acesta presupune injectarea unei cantitati mici de alergen in stratul extern al pielii si evaluarea reactiei.

Analize de sange

alta metoda de diagnostic pentru alergia la ambrozie este testarea serologica. Aceasta presupune recoltarea unei probe de sange si analiza in laborator. Aceasta consta in masurarea cantitatii de anticorpi IgE specifici pentru ambrozie.

Tratament

Dupa confirmarea diagnosticului de alergie la ambrozie, medicul va recomanda un tratament conform particularitatilor afectiunii in cazul tau. Tratamentul poate include:

  • Medicamente cu administrare orala–antihistaminice (pentru scaderea nivelului de histamina din corp), decongestionante sau medicamente care le combina pe cele doua.
  • Medicamente cu administrare nazala (spray-uri nazale) – decongestionante sau corticosteroizi.
  • Imunoterapie (vaccin antialergic)–presupune administrarea subcutanata (injectabila) sau sublinguala (comprimate) a unor doze de alergen. Acestea sunt crescute progresiv, pentru desensibilizarea graduala a organismului in fata alergenului. Astfel, pacientii pot scapa de alergie luni sau chiar ani intregi.
  • Picaturi oftalmice – vizeaza ameliorarea simptomelor oculare.

Frecvent intalnita, alergia la ambrozie necesita diagnosticare din partea unui medic specializat si tratament doar conform recomandarilor acestuia.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare