Boli

#data nasterii #vitamina d #soare #scleroza multipla #boli imune

Cum afecteaza data nasterii sanatatea copilului

Luna in care se naste bebelusul ar putea influenta starea de sanatate a acestuia, potrivit unor studii recente. Astfel, dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusului, nivelul de vitamina D si riscul de scleroza multipla pot fi influentate de luna in care copilul se naste.

Bebelusii nascuti in mai, risc de scleroza multipla

Un studiu realizat la Londra a aratat faptul ca bebelusii nascuti in luna mai au un nivel mai mic de vitamina D si riscul de a dezvolta scleroza multipla este mai ridicat, decat in cazul copiilor nascuti in luna noiembrie.

Scleroza multipla este o afectiune neurologica care afecteaza sistemul nervos central, din cauza careia pot aparea probleme de memorie, probleme cu auzul, dar si dificutati musculare.

Influenta vitaminei D

Pentru realizarea studiului, s-au prelevat probe de sange din cordonul ombilical de la 50 de copii nascuti in luna noiembrie si alte 50 de probe de la copiii nascuti in luna mai.

In urma analizarii probelor de sange, s-a constatat ca bebelusii nascuti in luna mai aveau nivelul de vitamina D cu 20% mai mic decat copiii nascuti in luna noiembrie. De asemenea, numarul celulelor daunatoare erau duble la copiii nascuti in luna mai, fata de cei nascuti in noiembrie.

"Nivelul ridicat de celule daunatoare care pot ataca organismul ar putea explica de ce copiii nascuti in luna mai prezinta un risc mai mare de a dezvolta scleroza multipla", a precizat dr. Sreeram Ramagopalan, unul dintre autorii studiului.

Deoarece aportul de vitamina D survine atunci cand pielea este expusa la lumina soarelui, bebelusii nascuti in noiembrie au nivelul de vitamina D mai ridicat, intrucat pielea a fost expusa pe durata verii la soare.

Concluziile studiului

"Este nevoie totusi de studii pe termen lung pentru a evalua efectul pe care il are nivelul de vitamina D asupra gravidelor si impactul ulterior, privind dezvoltarea sistemului imunitar si riscul de aparitie a sclerozei multiple si a altor boli autoimune la bebelus", a adaugat Ramagopalan.

In cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar nu mai are rol de protectie a organismului, ci ataca si distruge tesuturile si organele umane, afectand globulele rosii, vasele sangvine, sistemul muscular, articulatiile, centrii nervosi sau pielea.

Sursa foto: guardian.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare