Boli

#sanatate #boli #astm #criza de astm

Criza de astm - cum sa reactionezi

Crizele de astm nu sunt deloc neobisnuite pentru cei care sufera de astm, iar acestea iti pot pune viata in pericol. Astfel, este recomandat sa fii pregatit pentru o astfel de situatie, dar si sa ii inveti pe cei din jurul tau ce au de facut in cazul in care sunt pe langa tine atunci cand ai o criza.

1. Indeparteaza-te de sursa crizei de astm. De obicei fumul, praful si mirosurile puternice, imbacsite sunt responsabile de declansarea unei astfel de crize. Paraseste imediat zona respectiva si iesi la aer curat, proaspat. De asemenea, evita sa folosesti lumanarele parfumate sau betisoare parfumate in casa daca suferi de astm.

2. Aseaza-te pe un scaun, inspira adanc si incearca sa te calmezi. Panica agraveaza crizele de astm, asa ca singura varianta este sa incerci sa te calmezi, sa te relaxezi. De preferat este sa respiri pe nas pana reusesti sa iti oxigenezi plamanii, iar apoi sa incepi sa respiri pe gura.

3. Daca porti haine stramte, incearca sa desfaci cativa nasturi sau fermoarul pentru a te relaxa si pentru a putea sa repiri mai usor. De regula, cand suferi de astm este recomandat sa eviti hainele foarte stramte (corseturile) sau cele mulate, pe care le poti da jos foarte greu.

4. Foloseste cu incredere spray-ul inhalator. Trage doua pufuri, iar daca situatia nu se imbunatateste dupa doua minute, mai foloseste o data produsul. Daca nici asa nu reusesti sa iti revii, singura varianta este sa ceri ajutor medical de specialitate. Suna la salvare sau mergi la cel mai apropiat spital de urgenta.

5. Lasa-i pe cei din jurul tau sa stie ce se intampla. Nu incerca sa te ascunzi pentru ca iti este prea jena. O criza de astm poate avea consecinte grave daca nu primesti ajutor cat mai rapid, iar persoanele din jurul tau iti pot salva viata.

Cum sa previi crizele de astm:

- evita sa mergi in locuri poluate, in care exista foarte mult fum, praf sau gaz
- daca esti obligat sa mergi sau sa treci printr-o astfel de zona, nu iti ramane decat sa iti acoperi gura si nasul cu o bucata groasa de bumbac sau cu o masca speciala
- ia intotdeauna la tine pulverizatorul recomandat de catre medic si foloseste-l exact dupa recomandarile specialistului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare