Boli

# cerecetatori israel #creier

Creierul nu poate concepe propria moarte. Ce au descoperit cercetatorii din Israel

Creierul nostru se straduieste sa evite orice fel de gand care ar putea sa ne faca sa reflectam asupra propriei mori, potrivit cercetatorilor, dupa cum relateaza The Guardian.

Un studiu realizat de cercetatorii israelieni de la Universitatea Bar Ilan arata ca creierul uman blocheaza frica existentiala de moarte, categorizand-o ca fiind un eveniment nefericit care ii afecteaza doar pe ceilalti.

"Creierul nu accepta ca moartea este ceva ce i se poate intampla subiectului. Avem acest mecanism primitiv care face ca atunci cand primim informatii care asociaza moartea cu persoana noastra sa nu le consideram ca fiind valide," spune Yair Dor-Ziderman, unul dintre cercetatorii care au participat la studiu.

Mecanismul ar fi un avantaj evolutiv pe care oamenii il dezvolta in primii ani de viata pentru a fi folositor spiritului de autoconservare.

"Faptul ca oamenii au devenit suficient de constienti de sine incat sa isi constientizeze si propria moarte e problematic din punct de vedere biologic. Iar acest mecanism ne ajuta sa depasim inconvenientul," mai spune Dor-Ziderman.

Ce spune studiul

Pentru a investiga felul in care creierul percepe gandurile referitoare la moarte, cercetatorii israelieni au folosit un test care trimite semnale de surprindere spre creier. Ei le-au cerut voluntarilor sa priveasca un ecran pe care apareau constant mai multe chipuri, iar in acest timp le era monitorizata activitatea cerebrala. Fata persoanei care privea ecranul aparea din cand in cand alaturi de cuvinte precum "inmormantare" sau "ingropat," urmata apoi de aceleasi cuvinte care apareau insa impreună cu fata unui strain.

Cercetatorii au observat ca atunci cand fetele subiectilor apareau alaturi de aceste cuvinte, creierul lor isi inchidea, pur şi simplu, sistemul de predictie. Astfel, el refuza sa se asocieze cu ideea de moarte, iar semnalele de surprindere lipseau cu desavarsire.

"Aceste observatii sugereaza ca ne aparam de astfel de amenintari existentiale prin asocierea ideii de moarte doar cu celelalte persoane. Nu putem nega in mod rational ca vom muri, dar asociem ideea cu alte persoane, nu cu noi," au concluzionat cercetatorii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare