Boli

#atrofie musculara spinala #kinetoterapie #copii #joc

Copiii diagnosticati cu Atrofie Musculara Spinala se pot bucura de primul joc care ii ajuta sa faca exercitii de kinetoterapie

Tiny Trainers este un joc sub forma de aplicatie pentru smartphone care ii ajuta pe copiii care sufera de Atrofie Musculara Spinala (AMS) sa se distreze in timp ce fac exercitii de kinetoterapie. Exercitiile sunt specific alese pentru a fi utile copiilor diagnosticati cu AMS tip I si II. Aplicatia este detinuta de compania Roche si este prima aplicatie pentru copiii diagnosticati cu AMS disponibila si in limba romana,  pe platformele App Store, respectiv Google Play.

 

La prima deschidere a aplicatiei, copiii vor adopta un animalut de companie virtual cu care se pot juca si pe care il pot ingriji. Aplicatia contine trei tipuri de exercitii sub forma de jocuri cu animalutul de companie, pentru tonifierea musculaturii gatului, cea a membrelor superioare si a membrelor inferioare. Prin efectuarea zilnica a exercitiilor din aplicatie, copiii vor primi cadouri virtuale pe care le pot folosi pentru a se juca cu animalutul de companie.

Tipurile de miscari efectuate in timpul jocurilor din aplicatia Tiny Trainers au fost dezvoltate impreuna cu un kinetoterapeut specializat in recuperarea fizica a copiilor diagnosticati cu AMS. Exercitiile sunt alese pe baza utilitatii acestora pentru o mare parte a copiilor diagnosticati cu AMS tip 1 sau AMS tip 2. Aplicatia Tiny Trainers este creata pentru copiii intre 4-7 ani, desi poate fi utilizata si de catre copii mai mici sau mai mari.

Aplicatia Tiny Trainers isi propune sa faca exercitiile fizice amuzante pentru copiii cu Atrofie Musculara Spinala. Aceasta contine de asemenea un ecran care arata informatii utile kinetoterapeutului atunci cand copilul merge la clinica de recuperare.

Aplicatia nu are rol de diagnostic, preventie, monitorizare, predictie sau tratament pentru nicio afectiune. De asemenea, aceasta aplicatie nu este gandita ca parte din planul de recuperare motorie al pacientilor si nu trebuie sa inlocuiasca exercitiile tipice de kinetoterapie prescrise de medicul specialist.

„Pentru pacientii cu Atrofie Musculara Spinala, exercitiul fizic ramane esential pentru pastrarea capacitatii motorii si imbunatatirea calitatii vietii. Acest tip de aplicatie precum si alte tehnologii digitale pot fi de un real ajutor pacientilor care sufera de boli neuromusculare, care pot fi astfel sprijiniti de la distanta”, a declarat kinetoterapeut principal, specialist Vojta, Roxana Catinas, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca.

Atrofia Musculara Spinala (AMS) este o boala genetica, progresiva, in care se produce degenerarea si moartea celulelor nervoase motorii din maduva spinarii, rezultatul fiind atrofia treptata a muschilor. Nu exista date de prevalenta in Romania pentru aceasta boala, insa potrivit autoritatilor din domeniul sanatatii sunt cunoscute aproximativ 200 de persoane diagnosticate cu AMS si aflate in tratament, majoritatea fiind copii.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare