Boli

#vedere #control oftalmologic #ochi

Control oftalmologic, pentru ochi de linx

Ai un serviciu care iti solicita foarte mult ochii sau petreci foarte mult timp in fata calculatorului? Nu numai o problema medicala trebuie sa te faca sa te indrepti catre oftalmolog , ci doar pentru a verifica daca totul este in regula.

 

In special cu trecerea anilor, anumite boli se pot dezvolta chiar si fara sa iti dai seama. In schimb, poti incetini dezvoltarea lor, deci cu cat le depistezi mai devreme cu atat mai bine. Este indicat sa consulti un specialist oftalmolog cel putin o data pe an si dupa implinirea a 40 de ani chiar si mai des.

Atentie la prezbitism!

Un simplu test de citire a literelor, de la departare si de la o distanta foarte mica, permite depistarea unei eventuale deficiente vizuale. Dupa 40 de ani, este indicat sa faceti controale pentru a depista prezbitismul. Este un lucru natural, ca odata cu varsta, cristalinul, situat la nivelul ochiului, sa se adapteze mult mai dificil in momentul in care este supus lecturarii.

La inceput, prezbitismul se manifesta printr-o jena in a citi literele mici. Apoi, pacientul trebuie sa se indeparteze din ce in ce mai mult de carte sau de ecranul calculatorului pentru a putea descifra ceea ce scrie. Prezbitismul conduce inevitabil la purtarea ochelarilor de citit si se stabilizeaza in general in jurul varstei de 60 de ani. Nu prezinta un caracter grav, dar aceasta problema poate fi net ameliorata daca aveti grija din timp sa nu va obositi ochii.

Glaucomul si cataracta

Mult mai grav, glaucomul poate sa se agraveze de-a lungul anilor, fara insa sa aveti vreun simptom. In momentul in care apar semnele, este deja tarziu. De aceea, este foarte important sa mergeti la un control regulat. Aceasta boala afecteaza de obicei adultii dupa 40 de ani. Anumiti factori de risc sunt identificati precum ereditatea, hipertensiunea, hipotensiunea sau chiar diabetul. Fibrele nervului optic se distrug putin cate putin si reduc astfel campul vizual, din ce in ce mai mult.

Pentru a evita sa ajungeti in aceasta situatie, oftalmologul va masura presiunea intraoculara in mod regulat. Tratamentul consta in diminuarea acestei presiuni gratie utilizarii unor picaturi pe baza de colir sau printr-o interventie chirurgicala sau cu laser. Insa, aceste tehnici nu permit recuperarea a ceea ce a fost deja pierdut.

Cataracta este o alta maladie a ochilor care trebuie despistata inainte de a imbatrani. Putin cate putin, cristalinul devine opac, ceea ce duce la o scadere a acuitatii vizuale. Oftalmologul poate sa stabileasca diagnosticul chiar si in urma unui test de lectura dar de asemenea gratie unui examen bio-microscopic.

Degenerescenta maculara, calea catre orbire

degenerescenta maculara legata de varsta trebuie de asemenea depistata din timp. Aceasta deformatie a maculei, situata intre centrul retinei, duce la o viziune deformata. Degenerescenta maculara poate fi diagnosticata printr-un examen profund, realizat gratie unui oftalmoscop care permite vederea in profunzime a retinei si toate elementele care se gasesc in interiorul ochiului.

cest examen este de asemenea foarte util pentru a depista si alte boli precum hipertensiunea, riscul unui accident vascular cerebral sau diabet. Tratamentul cu laser permite in ziua de azi sa se stopeze evolutia aceste maladii grave care se finalizeaza prin orbire.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare