Boli

#electrocardiograma #control cardiologic #boli cardiovasculare #inima

Control cardiologic pentru o inima de fier

Iata un organ fara care nu am exista! De aceea, este foarte important sa acordati cateva minute pentru a verifica daca inima bate corespunzator. Evident, asta nu inseamna ca frecvent trebuie sa mergeti la cardiolog .

 

Insa, in momentul in care aveti o indoiala sau ati ajuns la varsta de 50 de ani trebuie sa va adresati medicului de familie. Acesta este cel care isi va da seama daca este cazul sa va prezentati urgent la un cardiolog. Totusi, dupa cum se spune este mai bine sa previi decat sa tratezi asa ca este foarte bine daca poti merge la un control cardiologic macar o data pe an.

Examenul de baza este electrocardiograma, mult mai cunoscuta sub numele de ECG. De fapt, inima functioneaza si se contracta regulat datorita impulsurilor electrice. ECG-ul consta in masurarea acestor impulsuri pentru a verifica daca totul functioneaza in regula. Prin intermediul electrocardiogramei se pot observa o parte dintre bolile cardiovasculare, mai grave precum infarctul, dar si tulburari precum tahicardiile (ritm prea rapid) sau bradicardiile (incetinirea batailor inimii).

Cum se face electrocardiograma

Acest control este foarte simplu si nedureros. Medicul pune 10 electrozi pe corpul pacientului, in locuri specifice: unul pe fiecare membru si sase pe torace. Aceasta dureaza intre 3 si 5 minute si rezultatele iau forma unei urme pe o foaie de hartie cadrilata. Interpretand aceasta urma cardiologul va putea detecta o eventuala problema.

Medicul poate decide sa realizeze o electrocardiograma de efort. Principiul este exact acelasi numai ca de data aceasta in loc sa stati intinsi sunteti pusi sa pedalati pe o bicicleta statica. Incetul cu incetul, cardiologul va creste rezistenta pedalelor, obligandu-va practic sa fortati mai mult. Trebuie sa ajungeti urmand pasi succesivi la o frecventa cardiaca determinata in functie de varsta fiecaruia.

Ecografia inimii

Un alt examen complementar este ecografia inimii. Ea permite medicului sa vada perfect tesuturile inimii in momentul in care se contracta si se relaxeaza. In urma acestui control, cardiologul poate obtine mai multe informatii despre cum functioneaza muschiul cardiac. Ecografia este adesea cuplata cu un doppler care are ca scop masurarea fluxului sangvin. Si aceasta operatiune este complet nedureroasa pentru pacient.

Este mai mult decat necesar sa va faceti o electrocardiograma o data pe an, mai ales daca va incadrati in categoriile cu risc crescut. Totusi, in caz de indoiala, nu ezitati sa vorbiti cu medicul vostru. Aveti mult mai multe sanse de a nu va imbolnavi daca anticipati un infarct luandu-va dinainte toate masurile necesare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare