Aparatul dentar si restabilirea normalitatii in cavitatea bucala
Cauzele care conduc la vicii ale pozitionarii dentare sau la obiceiuri daunatoare sunt multiple. Fie ca exista un bagaj genetic nefavorabil, o ingrijire orala deficitara sau anumite contexte medicale, influenta asupra posturii dintilor si a ocluziei se poate manifesta. Interventia asupra acestor aspecte se poate face inca din copilarie, insa efectele pozitive se pot vedea chiar si in cazul pacientilor adulti care doresc sa aduca imbunatatiri la nivelul cavitatii orale.
Se va purta un aparat dentar atunci cand medicul ortodont, pe baza investigatiilor imagistice de ultima generatie si a specificului medical al pacientului, decide ca acesta va reprezenta cea mai eficienta solutie in restabilirea normalitatii la nivelul cavitatii bucale.
Cand se apeleaza la aparatul dentar
Aparatul dentar reprezinta solutia in cazul dintilor pozitionati gresit, atunci cand ocluzia nu se produce corect, apar dureri articulare la nivelul oaselor maxilarului sau sunt prezente contexte, precum scrasnitul din dinti sau incapacitatea de a pronunta corect sunetele. Durata purtarii unui aparat dentar este stabilita de catre medicul ortodont, tinand cont de evolutia pacientului.
Tipul de aparat ales depinde de gradul la care se doreste interventia, dar si de aspectul estetic vizat de catre pacient. Exista aparate dentare fixe, cu bracket-uri atasati pe fiecare dinte, precum si aparate mobile, tip gutiera. Pentru cei care nu doresc un aparat vizibil, exista varianta aparatului lingual, atasat pe partea interioara a dintilor.
Cum se intervine in cazul edentatiei?
Procedura dinti ficsi in 24 ore vine ca o solutie inovatoare pentru cei care si-au pierdut total dantura si isi doresc restabilirea rapida a functionalitatii la nivel oral. Procedura consta in inserarea a patru sau sase implanturi in unghiuri strategice pe oasele mandibulei si maxilarului, astfel incat sa poata sustina o proteza completa.
Avantajul acestei proceduri este acela ca pacientul isi poate recapata zambetul, la doar 24 de ore de la efectuarea operatiei de inserare a implanturilor, prin purtarea timp de sase luni a unei proteze provizorii, perfect functionale. Cele sase luni sunt necesare acomodari osului maxilar cu implanturile, urmand ca dupa aceasta perioada proteza provizorie sa fie inlocuita cu lucrarea protetica fixa. Procedura este avantajoasa prin natura posibilitati de a fi insotita si de alte interventii, precum extractia eventualelor radacini ramase, dar si apelarea la aditia de os, in cazul in care este nevoie. Interventia chirurgicala va dura intre o ora si 30 de minute si trei ore, in functie de numarul de implanturi. Astfel, intr-un timp foarte scurt, pacientul se va putea bucura de o dantura functionala, de gingii sanatoase si de un zambet placut, restabilindu-si echilibrul la nivelul fizionomiei.
FOTO: canva.com/ro_ro
Advertorial