Proteinele, periculoase doar intre 50 si 65 de ani
Studiul, efectuat in cadrul Universitatii Southern California din SUA, a tras un semnal de alarma cu privire la consumul proteic ridicat al persoanelor de varsta mijlocie.
Profesorul Valter Longo, implicat in cercetare, a analizat datele provenind de la mii de americani cu varsta de cel putin 50 de ani si a descoperit ca aceia care consumau o cantitate mare de proteine de origine animala prezentau un risc de doua ori mai mare de deces prematur decat aceia care consumau cantitati reduse.
In plus, in cazul americanilor din prima categorie, riscul de a se imbolnavi si muri din cauza unei boli canceroase era de 4 ori mai ridicat al celor din categoria secunda, acest risc fiind comparabil cu cel pe care il implica fumatul.
Aceste descoperiri sunt ingrijoratoare si pentru adultii care urmeaza regimuri alimentare de slabit bazate pe consumul ridicat de proteine, precum Atkins si Dukan.
O raza de speranta este oferita, totusi, de faptul ca, dupa varsta de 65 de ani, consumul de proteine devine mai putin periculos, fiind necesar pentru a preveni fragilitatea progresiva favorizata de senectute.
Problema? Hormonul IGF1
Riscul de cancer si deces prematur favorizat de un consum proteic ridicat intre 50 si 65 de ani este cauzat de alimentarea unui hormon, numit IGF1, dezvaluie acelasi studiu. Acest hormon contribuie la dezvoltarea organismului, insa poate "hrani" cancerul si grabi imbatranirea.
"Aproape fiecare om va avea celule canceroase sau precanceroase la un moment dat. Intrebarea este 'Acestea vor evolua?' S-ar parea ca unul dintre factorii care determina raspunsul este consumul de proteine", a declarat profesorul Valter Longo, citat de Daily Mail.
Consumul ideal de proteine intre 50 si 65 de ani
Potrivit cercetatorilor americani, intre 50 si 65 de ani, doza zilnica recomandata de proteine este de circa 0,8 g per kilogram-corp. Asadar, o femeie cu o greutate de 58 kg ar trebui sa consume in fiecare zi nu mai mult de 45 g de proteine - echivalentul a doua portii de cotlet de porc, spre exemplu. In ceea ce-i priveste pe barbati, consumul zilnic ideal, la o greutate de circa 77 kg, este de 60 g.
Orientativ, trebuie spus ca o felie de sunca ofera organismului in jur de 3 g de proteine, un ou mare - 6 g, o pulpa de pui medie - 10 g, un cotlet de porc - 22 g, un burger cu carne de vita - 28 g, o bucata de piept de pui - 30 g, 100 g branza Cheddar - 32 g, 170 g de ton - 40 g, iar o bucata de friptura de porc de 225 g - 70 g de proteine.
Intrucat studiul a dezvaluit ca doar proteinele de origine animala sunt periculoase, profesorul Valter Longo recomanda orientarea catre cele de origine vegetala, precum proteinele din fructe oleaginoase (nucile, alunele etc.), din leguminoase (fasole, linte etc.), ciuperci si cereale.
Sursa foto: utropical.com