Boli

Constipatia - un rau care poate fi prevenit

Un adult poate avea, in mod normal, de la 3 pana la 21 de scaune saptamanal – cel putin aceasta se presupune a fi frecventa normala din punct de vedere medical. Totusi, daca o persoana nu are nici macar cele trei scaune pe saptamana, atunci este vorba despre constipatie, iar problema trebuie abordata de un medic.

Constipatia apare in urma stilului de viata gitat si, mai mult decat atat, a unei alimentatii nesanatoase (mai ales mancarea fast-food). Ca urmare a acestor lucruri apar indigestia, aciditatea stomacului si constipatia.

Cauzele aparitiei constipatiei

Constipatia este una dintre cele mai frecvente afectiuni digestive , care variaza de la aparitia scaunelor neregulate pana la dificultatea eliberarii lor. Cauzele aparitiei acesteia sunt multiple si foarte variate:

Aceasta afectiune este cauzata in primul rand de o digestie inceata, in special la persoanele in varsta. Miscarea fizica favorizeaza tranzitul intestinal si automat resturile alimentare se elimina mai usor.

Obiceiurile alimentare defectuoase, mesele neregulate, sarace in fibre si bogate in arome artificiale sunt au si ele un rol important in aparitia constipatiei. Mancarurile bogate in carne, dulciuri si paste fainoase si sarace in fructe si legume ingreuneaza digestia.

Amanarea sau intarzierea scaunelor sunt, de asemenea, factori insemnati ai aparitiei constipatiei.  

Consumul redus de apa din teama de a nu o retine in corp.

Administrarea anumitor medicamente, cum sunt antispasticele, pastilele impotriva tensiunii arteriale sau a astmului, suplimentele cu fier, laxativele in exces si diureticele pot favoriza instalarea constipatiei.

In timpul sarcinii, constipatia este o problema frecventa. Din cauza presiunii exercitate de copil asupra intestinului gros si a anumitor medicamente, poate aparea aceasta tulburare digestiva.

Cum poti preveni constipatia?

Efortul fizic, miscarile de orice natura (fie ca este vorba o plimbare prin parc sau 10 minute de dans ritmic) sunt recomandate atat pentru revitalizarea corpului, cat si pentru imbunatatirea digestiei.

De asemenea, o persoana care sufera de constipatie trebuie sa adopte un regim alimentar bogat in celuloza din fructe si legume – sarurile si potasiul pe care acestea le contin stimuleaza tranzitul intestinal, favorizand astfel o digestie mult mai buna si mai rapida.

Fructe si legume recomandate:  piersici, mere, pere, prune, curmale, struguri, morcovi, ridichi, varza, sfecla rosie , salata verde.

De asemenea, alimentele bogate in fibre sunt de mare ajutor sistemului digestiv. Incearca paine integrala, musli, tarate de ovaz si germeni de grau.

Pe langa aceste alimente, mesele regulate au un rol destul de important. Astfel ca este necesar sa incerci sa iti faci un program in ceea ce priveste orele la care servesti masa si sa nu uiti niciodata de micul dejun.

Totodata, este important ca persoanele care sufera de constipatie sa consume cel putin un litru de lichide (de preferat apa plata) si fructe uscate care au efect laxativ (prune, caise, smochine, pere).

Foarte important: atunci cand trebuie sa te duci la toaleta, incearca sa nu amani pentru mai tarziu.

De evitat

Cafeaua – chiar daca aceasta are efect diuretic, poate provoca uneori crampe abdominale . Totodata, in cazul celor care sufera de constipatie, cafeaua si ceaiul pot scade cantitatea de apa din colon, inrautatind astfel problemele deja existente.

Laxativele in exces – chiar daca te ajuta, organismul tau isi poate crea o depdendenta, astfel ca te vei afla in imposibilitatea de a simti nevoia sa mergi la toaleta fara sa iei acele pastile.

Evita orezul si alimentele bogate in calciu (branza) sau tanin (coacazele, afinele sau vinurile rosii).

Copilul tau este cel care se confrunta cu constipatia? Iata cateva sfaturi utile:

Invata-l sa bea cel putin doua – trei pahare de lichide pe zi (apa sau suc de fructe );

Supele si ciorbele (cu multe legume), macar o data pe zi, vor usura scaunele copilului tau;

Incearca sa ii scoti din alimentatie excesul de lactate (iaurt, branza si chiar lapte). S-a constatat ca laptele de vaca in cantitati mai mari de 1 – 2 pahare/zi nu aduce beneficii sistemului digestiv. Totusi, laptele de vaca poate fi inlocuit cu succes cu laptele de soia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare