Boli

#conferinta #pacienti #medici

Conferinta nationala a pacientilor

O prima zi de dezbateri, propuneri de proiecte si oportunitati pentru dezvoltarea relatiei pacient-medic-autoritati

Conferinta Nationala a Pacientilor a reusit ca, in prima zi a evenimentului, sa aduca in dezbatere peste 30 de subiecte de discutie, toate centrate pe sistemul de sanatate din Romania. Un sistem care, au fost de acord cei peste 280 de participanti din prima zi, trebuie sa aiba in centrul sau pacientul.

Primul pas spre o mai buna comunicare si o mai buna relationare intre pacient-medic-autoritati din domeniul sanatatii a fost facut in aceasta zi, semn ca imbunatatirea conditiei pacientului roman este un lucru care preocupa atat medicii, farmacistii, pacientii, dar si autoritatile statului.

Prima zi a Conferintei Nationale a Pacientilor a fost deschisa de dr. Cristian Anton-Irimie, secretar de stat la Ministerul Sanatatii, care a anuntat prioritatile de reglementare ale Ministerului pentru anul 2010. Unul dintre subiectele cele mai dezbatute cu reprezantii pacientilor a fost introducerea “tichetului de sanatate”, un proiect care, la acest moment, se afla in discutii in cadrul Ministerului. „Tichetul de sanatate este definit ca o modalitate care asigura accesul oricarei persoane la o gama de servicii medicale a caror utilizare conform nevoilor fiecaruia devine astfel posibila si care imbunatateste accesul la serviciile care apar ca fiind aparent deficitare”, a declarat oficialui MS.

Printre cei care au luat cuvantul in prima zi a Conferintei Nationale a Pacientilor s-au numarat Adrian Pana, Consilier al Ministrului Sanatatii, Prof. univ. dr. Mircea Cinteza , fost ministru al sanatatii si membru in Comisia de Sanatate din Senatul Romaniei, Acad. prof. dr. farm. Dumitru Dobrescu, Prof. univ. dr. farm. Marius Bojita, presedinte al Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, Prof. univ. dr. Cristian Vladescu , director general al Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar, Dr. Raed Arafat , subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Dezbateri ample chiar intre reprezentanti ai sistemului sanitar au avut loc si la momentul prezentarii doamnei Elena Clara Popescu, care a atins problemele cu care se confrunta pacientii din perspectiva reprezentantilor farmaciilor. Farm. pr. Elena Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania, a prezentat tema cu titulul “Schimbarile legislative din sistemul sanitar versus problemele reale ale pacientilor”.

Temele discutate au avut arii largi de acoperire, de la asigurarea accesului universal al pacientilor la serviciile medicale, la siguranta medicamentelor, metode de finantare a spitalelor de stat, rolul asociatiilor de pacienti. De asemenea, s-a vorbit despre Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate si oportunitatea infiintarii unei institutii care sa apere , numita de organizatori Avocatul Pacientului.

In afara salilor de dezbateri, participantii la Conferinta au putut vizita expozitia “Info Pacienti”, unde sunt expuse pe durata evenimentului standuri de prezentare ale asociatiilor de pacienti, dar si ale companiilor farmaceutice sau ale celor care ofera produse si servicii destinate pacientilor.

De asemenea, participantilor li s-a oferit Ghidul Info Pacienti, prima publicatie de acest gen din Romania. Ghidul contine date despre principalele asociatii de pacienti din tara noastra, legislatie privind drepturile pacientului roman, manifestul pacientilor, precum si declaratii ale principalilor decidenti din domeniul medical despre conditia bolnavului in Romania. Ghidul Info Pacienti este oferit gratuit tuturor pacientilor din Romania, in limita tirajului disponibil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului