Boli

#cataracta #ochi #vedere #operatie de cataracta #complicatiile operatiei de cataracta

Complicatiile operatiei de cataracta

Toate procedurile medicale care implica operatii chirurgicale sunt riscante. Cu tehnologiile moderne, peste 98% dintre operatiile de cataracta sunt reusite. Cu toate acestea exista anumite complicatii precum dureri, pierderea vederii sau a ochiului.

 

Posibile complicatii ale operatiei de cataracta


Printre posibilele complicatii ale operatiei de cataracta se numara infectiile, dislocarea retinei, inflamatii interne ale ochilor, umflaturi in anumite parti ale ochilor, retentia unei bucati de cataracta in interiorul ochiului, glaucom, hemoragii sau degenerarea maculara.

Uneori, aceste complicatii pot necesita mai multe tratamente si operatii chirurgicale pentru a reda vederea.

Endoftalmita este o infectie severa din interiorul ochiului, care se poate dezvolta dupa operatia de cataracta. Chiar daca sunt luate masurile necesare pentru a preveni aceasta situatie, infectiile pot aparea. Rata acestor infectii este insa foarte mica, de 0,1%.

Aceasta afectiune apare ca rezultat al infectiilor bacteriene. Stafilococii si streptococii sunt bacteriile raspunzatoare de aceste infectii. Endoftalmita apare de cele mai multe ori in prima saptamana de la operatia de cataracta. Principalele simptome ale infectiei sunt durerile, roseata, vedere slabita, umflarea si supurarea ochiului.

Daca apar astfel de simptome este indicat sa mergi de urgenta la medicul specialist. Cu cat infectia este tratata mai devreme, cu atat se reduce riscul pierderii vederii.

Dislocarea retinei apare atunci cand in retina se dezvolta cratere, care se detaseza treptat de pe structura ochiului. Atunci cand este separata de peretele ochiului, retina pierde o parte din aprovizionarea cu sange. Fara a fi alimentate cu sange, celule retinei incep sa moara. Odata pierdute, aceste celule nu se mai regenereaza.

Astfel, odata cu distrugerea retinei exista si riscul pierderii permanente a vederii. Rata de dislocare a retinei in urma operatiei de cataracta este de 1 la 3000. Depistata la timp, aceasta complicatie este tratata cu laser.

O alta complicatie a operatiei de cataracta o constituie umflarea ochiului. Regiunea oculara afectata poate fi mai sensibila pentru cateva zile. Aceasta complicatie se trateaza cu antibiotice si medicamente antiinflamatorii .

In urma operatiei de cataracta poate aparea si edemul macular, adica retinerea de lichide in retina. Aceasta complicatie apare de obicei la persoanele care sufera si de alte afectiuni grave, precum diabet.
 

Ce se intampla cand cataracta nu este operata


Operatia de cataracta este una dintre cele mai sigure operatii, ducand la imbunatatirea vederii. Pacientii care merg tarziu la medicul specialist si care nu se supun acestei operatii risca numeroase complicatii si probleme de vedere .

Cataracta poate duce la glaucom, inflamatii oculare, decolare de retina si chiar pierderea vederii. Pentru a evita aceste complicatii este indicat ca pacientii sa opteze din timp pentru operatie. Cataracta este o afectiune oculara care apare in general la persoanele in varsta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare