Boli

#raceala #gripa #imunitate #crestere imunitate #combatere racceala

Combate raceala prin 7 metode simple, dar foarte eficiente

Sezonul rece inseamna si perioada racelilor si a gripelor. Umezeala si temperaturile scazute sunt cele care favorizeaza dezvoltarea celor peste 200 de virusuri identificate de specialisti. Din fericire, exista cateva metode prin care ne putem feri de imbolnaviri. Iata cum poti tine raceala departe.

1. Incalzirea nasului. In aceasta perioada, nasul are o temperatura mai scazuta, ceea ce face ca mucoasa nazala sa fie un mediu propice dezvoltarii virusurilor. Medicii sustin ca o esarfa sau un fular purtat peste nas te ajuta sa nu respiri aer foarte rece si umed, scrie Mediafax, citand cotidianul britanic dailymail.co.uk.

2. Stransul mainilor. Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Aberystwyth, Marea Britanie, a aratat ca gestul politicos de a strange mana cuiva permite transmiterea intre doua persoane chiar si de 20 ori a mai multor bacterii si virusuri decat o simpla atingere a pumnilor, gest folosit mai ales de adolescenti.

3. Spalatul hainelor la temperaturi mari. Hainele trebuie spalate la temperaturi mai mari de 40 de grade pentru a distruge virusurile care provoaca raceala sau gripa.

4. Mai putin zahar. Reducerea cantitatii de zahar da o mai mare sansa sistemului imunitar de a lupta impotriva infectiilor. Este concluzia mai multor cercetatori americani, care au aratat ca, atunci cand o serie de voluntari au consumat 100 de grame de zahar, celulele imunitare numite fagocite au "mancat" mai putine bacterii pentru o perioada de pana la cinci ore.

5. Cel putin opt ore de somn. Un somn mai scurt de sapte ore pe noapte ii face pe oameni de trei ori mai predispusi la a contracta o raceala, comparativ cu persoanele care dorm cel putin opt ore.

6. Gelurile dezinfectante. Gelurile dezinfectante pentru maini sunt utile in conditiile in care contin cel putin 60% alcool. De aceea, medicii spun ca cea mai buna solutie pentru a tine departe agentii patogeni este folosirea clasicului sapun cu apa calda.

7. Curatarea nasului cu o solutie salina. Sarea poate reduce numarul de raceli contractate, potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii americani de la Pennsylvania State University, mai scrie Mediafax. Solutia salina ajuta datorita faptului ca previne instalarea confortabila a agentilor patogeni in interiorul nasului. Medicii recomanda utilizarea unei solutii din apa fiarta si racita in care ai dizolvat sare, cu care sa speli cavitatea nazala sau utilizarea unui spray nazal.

Sursa foto: whattheflicka.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare