Boli

#nivel normal colesterol #risc cardiovascular #colesterol #sanatate

Colesterolul si sanatatea

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o molecula grasa (numita „lipid”) care este formata in celulele organismului uman. Multe tipuri de celule sintetizeaza colesterol, dar celulele din ficat (hepatice) fac aproximativ un sfert din total. Pentru a fi sanatos, este nevoie de o anumita doza de colesterol in organism.

O cantitate de colesterol este mereu prezenta in organism. Colesterolul este transportat in sange cu ajutorul unor particule numite lipoproteine. Lipoproteinele sunt si ele de mai multe feluri. Cele mai importante categorii pentru sanatate sunt lipoproteinele cu densitate scazuta („low-density lipoproteins”, sau LDL colesterol) si lipoproteinele cu densitate crescuta („high-density lipoproteins”, sau HDL colesterol). LDL colesterolul este cunoscut drept „colesterolul rau”, deoarece niveluri crescute ale lui in sange cresc riscul de a face boli cardiovasculare. LDL colesterolul este unul din principalii factori implicati in blocarea arterelor prin formarea unor placi grasoase numite placi de aterom. Cu toate acestea, o parte din colesterol este transportat in sange de HDL colesterol. HDL colesterolul mai este cunoscut si drept „colesterolul bun” si niveluri crescute ale sale in sange pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare si la formarea placilor de aterom.

Alti factori pot, de asemenea, sa reduca riscul cardiovascular. Acesti factori includ: lipsa fumatului, dieta sanatoasa, aport scazut de sare, activitate fizica regulata, controlul greutatii, lipsa diabetului, lipsa consumului de alcool si lipsa hipertensiunii arteriale (sau tratamentul sau corect), ne spun specialistii CardioClinic.

Ce sunt placile de aterom?

Placile de aterom sunt acumulari de grasimi care se formeaza in interiorul peretilor unor vase de sange numite artere. Arterele transporta sangele oxigenat in intreg organismul. Prezenta placilor de aterom este consecinta unui proces numit ateroscleroza.

De-a lungul lunilor sau anilor, placile de aterom devin tot mai mari si mai groase. Astfel ca, in timp, o placa de aterom poate ingusta o artera. Acest fapt poate reduce fluxul de sange din artera. De exemplu, ingustarea arterele care vascularizeaza inima, arterele coronare, cu placi de aterom este cauza anginei pectorale.

Uneori, un cheag de sange se formeaza peste o placa de aterom (proces numit tromboza) si inchide complet fluxul de sange prin artera. Depinzand de artera afectata, acest fenomen poate cauza un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau alte probleme grave. Principalele boli cardiovasculare date de placile de aterom sunt angina pectorala, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, accidentul ischemic tranzitor si boala arteriala periferica. Aceste boli sunt o cauza majora de lipsa de mortalitate in intreaga lume.

Ce factori influenteaza nivelul sangvin de colesterol?

Intr-o anumita masura, nivelul de colesterol din sange poate varia in functie de dieta. Cu toate acestea, persoane diferite care mananca aceeasi dieta pot avea niveluri diferite de colesterol in sange. Cu toate acestea, este general acceptat faptul ca o dieta saraca in grasimi scade nivelul de colesterol sangvin.

In unii oameni, nivelul ridicat de colesterol este datorat unei alte afectiuni. De exemplu, o glanda tiroida care nu functioneaza corespunzator, consumul ridicat de alcool si unele boli ale rinichiului si ficatului pot ridica nivelul de colesterol.

In alti oameni, nivelul foarte ridicat de colesterol poate fi ereditar, din cauza unei probleme genetice ale felului in care colesterolul este sintetizat de celulele organismului. Cel mai comun exemplu al acestei situatii este hipercolesterolemia familiala.

Care este nivelul normal de colesterol in sange?

Nivelurile colesterolului in sange sunt foarte importante, dar trebuie interpretate de catre un medic cardiolog in intreg contextul riscului cardiovascular al fiecarei persoane in parte.

La adulti, urmatoarele niveluri sunt luate in considerare:

  • Colesterolul total: optim <200 mg/dl; usor crescut 200 – 240 mg/dl; crescut >240 mg/dl
  • LDL colesterol: optim <100 mg/dl; optim la limita 100 – 129 mg/dl; usor crescut 130 – 159 mg/dl; crescut 160 - 189 mg/dl; foarte crescut >190 mg/dl
  • HDL colesterol: scazut <40 mg/dl; normal > 40 mg/dl; factor protector >60 mg/dl

Ca regula generala, cu cat mai mare este nivelul LDL colesterolului, cu atat riscul de a face o boala cardiovasculara este mai mare. O analiza de sange care verifica doar colesterolul total poate duce la confuzie. Un colesterol total ridicat poate fi cauzat de un HDL colesterol ridicat, care este sanatos. Este foarte importanta efectuarea profilului lipidic, deci cunoasterea valorilor atat ale LDL colesterolului, cat si ale HDL colesterolului.

Nivelul de LDL colesterol poate fi vazut integrat in intregul risc cardiovascular al fiecarei persoane in parte. Riscul cardiovascular dat de orice valoare a LDL colesterolului poate varia depinzand si de HDL colesterol sau de alti factor de risc pe care cineva ii poate avea. Astfel, evaluarea completa a riscului cardiovascular trebuie facuta de un medic cardiolog ce poate integra toate aceste informatii si sa va comunice recomandari personalizate.

Cine ar trebui sa-si evalueze riscul cardiovascular?

Este recomandat ca urmatoarele persoane sa efectueze macar un consult cardiologic:

  • Toti adultii peste 40 ani
  • Adultii de orice varsta care:
    • Au istoric familial de decese cardiovasculare la varste tinere. Asta inseamna cei care au un parinte sau un frate care a facut o boala cardiovasculara sau un accident vascular cerebral inainte de 65 ani;
    • O ruda de gradul I (parinte, frate, sora, copil) cu o boala severa ereditara a metabolismului lipidelor. De exemplu, hipercolesterolemie familiala sau hiperlipemia familiala combinata.

Cei care au deja o boala cardiovasculara sau diabet, atunci riscul cardiovascular nu trebuie evaluat, pentru ca aceste persoane sunt din start incluse intr-o grupa de risc inalt.

Ce tratamente sunt disponibile pentru a reduce riscul cardiovascular?

Prima linie de tratament este insusirea unui stil de viata sanatos:

  • Oprirea fumatului
  • Dieta sanatoasa
  • Ingestia a mai putin de 6 grame de sare pe zi
  • Controlul greutatii
  • Activitate fizica regulata
  • Scaderea consumului de alcool

Persoanele la care stilul de viata nu este suficient pentru a cobori nivelul de LDL colesterol, sau cele incadrate in grupe de risc moderate sau inalte, le poate fi recomandat un tratament specific. Clasele de medicamente ce pot fi recomandate in aceasta situatie sunt, de exemplu, statinele – pentru a scadea nivelul de colesterol, antihipertensivele – pentru a scadea valorile tensiunii arteriale, antiagregantele plachetare (de exemplu aspirina in doza „cardiologica”, pentru a preveni formarea cheagurilor de sange peste o placa de aterom). Toate aceste recomandari personalizate pot fi facute de un medic cardiolog in cadrul unei consultatii cardiologice.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului