Boli

Clamydia... ataca in tacere

Clamydia - boala „tacuta” cum ii spun medicii - ramane una dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala.

Aceasta afecteaza in special persoanele tinere, active din punct de vedere sexual. Chlamydia trachomatis este o bacterie foarte contagioasa care se transmite in urma unui raport sexual neprotejat. Ea este responsabila de aparitia infectiilor uro-genitale atat la barbati, cat si la femei. Lipsa simptomelor evidente duce la o imposibilitate a depistarii precoce si a tratarii clamydiei.

La barbati


Intre 50 si 90% dintre infectiile cu clamydia trec aproape neobservate la barbati. In cazul altora, clamydia provoaca infectia dupa o perioada de incubare de aproximativ o saptamana. Principalele simptome sunt usturime in timpul urinatului, secretii genitale mai mult sau mai putin purulente, urina tulbure. In absenta tratamentului, infectia poate afecta testiculele si in anumite cazuri prostata.

La femei

La fel ca si la barbati, in majoritatea cazurilor, infectia cu clamydia este asimptomatica. Anumite femei pot fi deranjate de dureri abdominale joase mai ales in timpul contactului sexual, usturime in momentul urinarii, sangerari intre menstruatii si mancarimi in zona genitala. De asemenea, lipsa unor semne concrete este adesea cauza unei dificultati in punerea diagnosticului. Netratata, aceasta boala transmisibila sexual este periculoasa, caci se poate extinde asupra trompelor ceea ce poate provoca infertilitate .

Diagnostic si tratament

Pentru a identifica acest germen, este necesar sa se efectueze o prelevare de secretii genitale. O tehnica destul de recenta - amplificarea genica – permite depistarea bacteriei si in urina. In momentul depistarii clamydiei, se impune luarea unor masuri de prevenire si de tratament pentru ambii parteneri. In principiu, medicul recomanda administrarea de antibiotice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare