Boli

# circulatie sange #circulatie deficitara #sange

Circulatie deficitara a sangelui: iata care sunt solutiile practice la care poti apela

Indiferent de varsta, circulatia deficitara a sangelui poate reprezenta o problema de sanatate care merita intreaga ta atentie. Se manifesta prin diferite simptome in functie de locul unde sangele nu circula bine. La nivelul creierului, circulatia deficitara poate duce la probleme de memorie sau la aparitia migrenelor. În ceea ce priveste picioarele, se resimte mai ales o senzatie de greutate si poate aparea si senzatia de inflamatie. De asemenea, poti sa-ti dai seama ca ai circulatie periferica deficitara, daca si in cele mai calduroase zile ale anului, picioarele si mainile tale sunt reci.

 

Daca ai fost diagnosticat cu aceasta problema sau daca te regasesti in situatiile descrise mai sus, iata cateva sfaturi practice care te vor ajuta sa iti imbunatatesti circulatia sangelui si pe care le poti discuta cu medicul tau.

Adapteaza-ti dieta

Se stie ca anumite alimente favorizeaza circulatia sangelui. Pestele bogat in acizi omega-3, precum somonul, macroul sau tonul sau  condimente precum rozmarinul, turmericul sau piperul cayenne pot fi benefice, daca sunt consumate frecvent, in cantitati moderate. 

Pe de alta parte, nu trebuie sa neglijezi importanta vaselor de sange, deoarece acestea sunt direct implicate in reglarea circulatiei. Alimentele bogate in flavonoide ajuta la mentinerea integritatii vaselor de sange, precum si la prevenirea distrugerii colagenului. Aceste flavonoide pretioase se gasesc in fructe precum afinele, zmeura, murele, capsunile, prunele, dar si in ceaiul verde, ciocolata neagra si vinul rosu.

Mergi la masaj

O persoana cu circulatie deficitara poate suferi diferite tipuri de disconfort, inclusiv acumularea de lichid in extremitati (cum ar fi degetele de la picioare sau maini), o stare accentuata de oboseala si dureri create de o acumulare de acid lactic in muschi.

Masajul faciliteaza circulatia deoarece presiunea creata de tehnica de masaj pune sangele in miscare si elimina, de asemenea, acidul lactic din muschi. De asemenea, poti incerca masajul de drenaj limfatic, care consta in aplicarea unor tehnici manuale specifice, cu o anumita presiune, facilitand eliminarea lichidelor excedentare si eliminarea deseurilor provenite din metabolismul celular.

Fa miscare

Activitatea fizica este esentiala pentru a-ti imbunatati circulatia sangelui. Persoanele care lucreaza multe ore asezate la birou sunt mai predispuse la probleme de circulatie, asadar, este important sa-ti faci timp pentru cateva exercitii in fiecare zi. Mersul pe jos, alergatul, mersul cu bicicleta, inotul sunt printre cele mai bune exercitii pentru prevenirea problemelor circulatorii.

Întinderile sunt excelente, pentru a stimula circulatia sangelui la nivelul picioarelor. De asemenea, plimbarile intr-un ritm mai alert pot fi foarte eficiente in stimularea circulatiei.

Persoanele care lucreaza mult in picioare trebuie sa ia mici pauze pe parcursul programului de munca pentru a sta asezate, chiar si citeva minute.

În oricare dintre cele doua situatii te-ai regasi, practicarea exercitiilor fizice care implica contractia musculara la nivelul picioarelor este benefica. Atunci cand muschii se contracta, ei favorizeaza intensificarea fluxului sangelui care ajunge la inima. În plus, deoarece muschii au nevoie de o cantitate semnificativa de sange pentru a se aproviziona cu oxigen si substante nutritive, acest lucru are ca efect stimularea la maximum a circulatiei.

Evita sursele puternice de caldura

Caldura dilata venele si poate declansa sau agrava probleme de circulatie. De aceea, este indicat sa eviti pe cat posibil sau sa limitati baile prea fierbinti (sunt preferabile dusurile caldute), mersul pe podele incalzite, incalzirea indreptata spre picioare, expunerea la soare sau epilarea cu ceara fierbinte. Saunele si baile de aburi pot declansa sau agrava, de asemenea, problemele de circulatie.

Asadar, daca ai probleme de circulatie, discutand cu medicul tau si facand mici modificari ale stilului tau de viata, poti gasi solutiile adecvate pentru a scapa de orice tip de disconfort cauzat de aceasta afectiune.

Sursa foto: Pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului