Boli

#lege preventie #cancer

Cinci obiceiuri care te ajuta sa previi cancerul de san

Cancerul mamar este principala cauza de deces la femei la nivel mondial. Cu toate acestea, este o afectiune care se descopera de obicei tarziu, cand boala este deja destul de avansata si este nevoie de masuri radicale si de tratamente dure.

Una din opt femei se imbolnaveste de cancer la san, potrivit statisticilor. Cifrele sunt dure si arata ca incidenta bolii este cu atat mai mare, cu cat speranta de viata creste. Varsta critica la care poate aparea cancerul mamar este intre 55 si 65 de ani, in medie; in realitate tot mai multe femei tinere, chiar si sub 40 de ani, sunt diagnosticate anual cu cancer de san.

Factori care cresc riscul de cancer la varste tot mai mici

Factori de risc pentru aparitia cancerului mamar sunt istoricul familial, terapia hormonala de substitutie, radiatiile, obezitatea (resursa ridicata de estrogen) si consumul de alcool (prin afectarea functiei metabolice si a functiei de eliberare a hormonilor a ficatului).

Printre factori care cresc riscul de cancer la san si care ar putea determina si scaderea varstei la care acesta apare putem enumera:

• dieta bogata in produse de origine animala, procesate industrial si fast-food, care produc dereglari hormonale la nivelul organismului

• sedentarismul

• amanarea unei sarcini dupa varsta de 35 de ani si nealaptarea la san; intreruperile de sarcina

• debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani (dezvoltare hormonala precoce)

• administrarea de contraceptive orale inainte de prima sarcina si/sau timp mai indelungat de 10 ani

• purtarea de sutiene sau bustiere care traumatizeaza fizic sanul, prin presiune.

De ce ajunge cancerul mamar sa fie o boala mortala?

Din pacate, multe femei, chiar si cele educate, nu obisnuiesc sa faca investigatii cu rol de preventie. Multe dinte ele nici macar nu isi permit sa mearga periodic la medic pentru mamografie sau macar o ecografie a sanului. Sunt, astfel, dificil de depistat timpuriu modificari de structura a tesutului care pot comporta riscuri sau care indica existenta cancerului.

Obiceiuri sanatoase care scad riscurile de a dezvolta cancer de san

Toate femeile vor sa fie cat mai sanatoase si mai frumoase. Asa cum faci sport sau mananci echilibrat pentru a-ti mentine silueta, trebuie sa o faci si pentru a preveni riscul aparitiei cancerului. Asa cum te lasi de fumat pentru ca ai ramas insarcinata si vrei ca bebelusul tau sa se dezvolte sanatos si sa fie in siguranta, ar trebui sa o faci pentru propria ta stare de sanatate. Iata cum poti preveni aparita cancerului la san:

Cat mai multa miscare

Exercitiile ne ajuta sa ne mentinem intr-o forma fizica optima. Chiar daca nu slabesti vizibil cu ajutorul sportului, tonusul pe care ti-l da miscarea nu poate fi egalat de nimic. Exercitiile trebuie facute cu regularitate. Studiile arata ca femeile care fac sport cel putin trei ore pe saptamana au un risc cu 30-40% mai mic de a devolta cancer mamar.

Dieta mediteraneana

Consumul de verdeata, legume, peste si ulei de masline scade semnificativ riscul de aparitie a cancerului. Alte beneficii pe care ti le va aduce dieta mediteraneana sunt scaderea tensiunii arteriale, efectul antioxidant si cel antiinflamator.

Scapa de stres

Traim intr-o lume in care daca nu esti stresat inseamna ca nu faci ceva bine, daca ar fi sa glumim. Stresul este imposibil de evitat, insa nu inseamna ca nu putem invata cum sa il gestionam. Hormonii stresului, cortizolul si adrenalina (epinefrina), pot cauza mari probleme de sanatate. Adrenalina are un rol major in dezvoltarea cancerului, ajutandu-l sa se raspandeasca mai usor in corp.

Autoexaminarea

Este important sa inveti sa iti palpezi singura sanii, pentru a-ti creste sansele de a depista rapid orice neregula. Daca nu stii cum sa te autoexaminezi sau daca nu iti este clar ce ai citit pe internet, poti ingreba oricand medicul, care iti va explica ce ai de facut. Depistarea timpurile poate creste speranta de supravietuire.

Renuntarea la tutun

Stii deja ca fumatul nu este bun pentru organismul tau si cu toate acestea iti este foarte greu sa renunti la tutun. Incearca macar sa reduci numarul de tigari fumate intr-o zi. Scepticii vor spune ca nu exista dovezi ca fumatul provoaca cancer, insa cu siguranta creste riscul si favorizeaza inmultirea si raspandirea celulelor canceroase. Cancerul de san se poate extinde usor catre alte organe (ficat, plaman, creier), dar si catre oase, ceea ce explica rata si durata mica de supravietuire chiar si dupa depistare si tratament (in medie, 5 ani).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare