Boli

#interventie chirurgicala #operatii #medic chirurg #chirug

Chirurgi pentru propriul corp: 4 operatii incredibile in care pacientul a devenit medic

Viata i-a pus in situatii limita si au fost nevoiti sa isi acorde singuri ajutor. Alteori, dorinta de a revolutiona medicina i-a impins catre operatii extraordinare. Oricum ar fi, operatiile chirurgicale efectuate pe propriul corp au ramas in istorie. Iata cateva dintre cele mai incredibile proceduri medicale in care pacientul si medicul au fost una si aceeasi persoana!


1. Dr. Jerri Nielsen: biopsie

Jerri Lin Nielsen este un medic american cu o vasta experienta. In 1998 a fost angajata sa petreaca un an la Statia Amundsen-Scott, situata la Polul Sud. La inceputul lunii martie 1999, Nielsen a descoperit un nodul la sanul drept. Dupa ce s-a consultat cu medicii din SUA, a efectuat singura o biopsie la san (prelevarea de tesut din glanda mamara care apoi va fi analizat la microscop).

Rezultatul nu a fost concludent, intrucat instrumentele folosite nu au fost suficient de avansate pentru a permite un diagnostic precis. Dupa ce un avion militar cu noi medicamente si instrumente a fost trimis catre ea, Jerri Lin Nielsen a realizat o noua biopsie care a confirmat existenta celulelor canceroase. A inceput chimioterapia si in octombrie s-a intors in America. Dupa multe interventii chirurgicale, cancerul a intrat in remisie.


2. Dr. Evan O’Neill Kane: operatie de apendicita si hernie inghinala

Evan O’Neill Kane (1862-1933) a fost seful sectiei de chirurgie al spitalului Kane Summit Hospital din New York. Dupa multi ani de experienta, Kane a vrut sa demonstreze ca in unele cazuri nu este nevoie de anestezie generala si a hotarat sa se opereze singur, folosind doar anestezic local.

In sala de operatii se mai aflau alti trei medici care ar fi putut interveni in caz ca apareau probleme. O alta operatie pe care a facut-o singur a fost cea de hernie inghinala. Medicul avea 70 de ani cand a efectuat aceasta operatie, pe care a terminat-o in doua ore.


3. Joannes Lethaeus: litotomie

Litotomia este operatia prin care sunt eliminate pietrele formate in anumite organe tubulare, cum ar fi vezica urinara si rinichii. Aceasta operatie a fost efectuata in urma cu 360 de ani de catre un fierar, Joannes Lethaeus, care, ajutat doar de fratele sau, a reusit sa indeparteze o piata de pe rinichi, mare cat un ou de gaina, fara instrumente medicale adecvate.

Doctorul Nicolaes Tulp, un chirurg din Olanda, a descris intreaga operatie in cartea sa "Observatii medicale". Mai mult decat atat, exista o ilustratie care arata exact dimensiunea pietrei pe care Lethaeus a scos-o din propriul sau rinichi, precum si cutitul pe care l-a folosit pentru operatie.


4. Aron Ralston: amputare mana dreapta

Aron Ralston este un alpinist american, fost inginer mecanic. El si-a abandonat cariera pentru a escalada cele mai inalte varfuri. In 2002, in timp ce se afla intr-o excursie in canionul Blue John din Utah, o stanca s-a desprins si a cazut pe mana lui dreapta. Timp de cinci zile a incercat sa isi elibereze mana, dar fara succes. Deshidratat si in delir, americanul s-a hotarat sa-si amputeze bratul.

A reusit sa parcurga drumul de intoarcere si s-a intalnit cu alti alpinisti care i-au acordat primul ajutor. Aron Ralston inca se bucura de drumetiile prin munti, catarandu-se cu ajutorul unei proteze.



Sursa foto: medicaldaily.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului