Boli

#alzheimer #diabet #cancer # chipsuri

Chipsurile provoaca diabet, cancer si Alzheimer

Chipsurile reprezinta o gustare rapida si delicioasa, insa sub aspectul natural si ideea ca nu sunt decat cartofi prajiti, chipsurile se fac vinovate de o serie de boli destul de agresive. Cel mai grav este ca parintii permit si uneori chiar incurajeaza copiii sa consume chipsuri, fara sa fie constienti de faptul ca ele reprezinta un pericol real.


Chipsurile au in compozitia lor acrilamida (este o substanta puternic oxidanta, mutagena si neurotoxica, rezultata din combinarea amidonului sau a altor poliglucide, la temperaturi inalte). Aceasta apare de obicei la alimentele bogate in carbohidrati care sunt prajite in ulei sau grasime sau pregatite la cuptorul cu microunde.


Consumul pe termen lung de chipsuri  poate provoca inflamatii care sa dezvolte in timp ateroscleroza si boli de inima , insa lista cu pericole este mult mai lunga.  In primul rand, consumul de chipsuri stimuleaza producera de radicali liberi care distrug celulele, deterioreaza ADN-ul care poate creste sansa de a dezvolta cancer, deterioreaza anumiti nervi din organism, provocand astfel amorteala si pierderea controlului asupra muschilor.


Obezitate


O punga mare cu chipsuri poate ajunge si pana la 1000 de calorii, iar avand in vedere faptul ca acest tip de gustare se serveste de obicei in fata televizorului (unde pierzi notiunea timpului si a cantitatii de alimente consumate), riscul sa asimilezi cel putin 2000 de calorii, fara ca macar sa ajungi la senzatie de satietate este foarte ridicat.


Daca iti este pofta de chipsuri, ar fi bine sa achizitionezi o singura punga mica, pe care, eventual sa i o imparti cu cineva. Astfel, riscul de ingrasare este mai mic, insa nu redus in totalitate.


Alzheimer


Acrilamida, substanta cancerigena continuta de chipsuri distruge celulele creierului si provoaca astfel boli grave cum ar fi Alzeimer care se manifesta prin dementa si pierderi de memorie.  Cercetatorii au descoperit aceasta substanta, intr-o cantitate mare, in creierul victimelor maladiei Alzheimer.


Aceasta boala degenerativa afecteaza zone ale creierului care controleaza memoria, inteligenta, limbajul, comportamentul si capacitatea de judecata. Alzheimer-ul se asociaza cu tulburari de personalitate, de comportament, dar si cu pierderea abilitatii de a mai gandi corect sau de a desfasura activitati zilnice obisnuite.


Cancer


Studii recente au aratat ca chipsurile pot creste riscul aparitiei cancerului la san la femeile aflate in stadiul activ al vietii. De vina este tot substanta denumita acrilamida care mareste considerabil riscul de imbolnavire cu anumite tipuri de cancer cum ar fi cancer ovarian sau la rinichi. Medicii recomanda, pentru o viata lunga si sanatoasa, consumul de fructe si legume proaspete.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare