Boli

#boli neurologice #tratament #simptome

Cele mai intalnite forme de boli reumatice: Simptome si tratament

 

Bolile reumatice, cunoscute si sub denumirea de boli musculoscheletale, cuprind o varietate de tipuri de boli care afecteaza articulatiile, tendoanele, ligamentele si muschii. Principalele caracteristici ale bolilor reumatologice sunt durerea, limitarea mobilitatii si inflamatia la nivelul articulatiilor – roseata, edem si caldura la atingere. Multe dintre bolile reumatice se aseamana din punctul de vedere al simptomatologiei. De aceea, nu este indicat sa te diagnostichezi singur. Bolile reumatice sunt diagnosticate doar de catre medicul reumatolog, dupa un consult si o serie de investigatii medicale. Iata care sunt cele mai comune boli reumatice si cum se manifesta acestea.

Osteoartrita

Osteoartrita reprezinta cea mai frecventa forma de artrita. Aceasta este caracterizata de deteriorarea cartilajelor care protejeaza extremitatea oaselor in timpul miscarii, ceea ce duce in timp si la deteriorarea masei osoase. Distrugerea acestor tesuturi duce la rigiditate articulara, durere, inflamatie la nivelul articulatiilor afectate. Cel mai adesea, osteoartrita se produce la nivelul coloanei lombare, gatului, genunchilor, degetelor si soldurilor. Boala afecteaza stabilitatea articulatiillor, ceea ce poate ingreuna activitatile uzuale, cum ar fi pieptanatul sau imbracatul.

Osteoartrita presupune tratament medicamentos cu antiinflamatoare orale sau topice. Fizioterapia si interventiile chirurgicale pot fi recomandate. Scaderea in greutate poate ameliora simptomatologia.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida sau reumatismul reprezinta o boala autoimuna. Bolile autoimune sunt boli in care celule imune afecteaza tesuturile proprii organismului. In artrita reumatoida, celulele imune distrug articulatiile. Simptomele bolii sunt:

●      articulatii rigide (mai ales dimineata).

●      oboseala.

●      noduli reumatoizi – excrescente subcutanate, mobile, vizibile cu ochiul liber si sesizabile la atingere. Acestea apar la nivelul articulatiilor afectate.

●      durere si inflamatie a articulatiilor (de obicei aceleasi articulatii pe ambele parti ale corpului, cum ar fi ambele glezne).

Boala se poate asocia cu complicatii ale altor organe si structuri din corp, cum ar fi ochii, plamanii, rinichii, inima.

Tratamentul presupune administrarea de antiinflamatoare, analgezice, corticosteroizi. Fizioterapia poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Uneori, poate fi nevoie si de interventie chirurgicala. 

Guta

Guta reprezinta o acumulare de cristale de acid uric la nivelul articulatiilor. De cele mai multe ori, simptomele apar rapid si includ:

●      durere intensa la nivelul unor articulatii (cel mai adesea apar la degetul mare de la picior, dar pot aparea si la degetele de la maini, la coate si nivelul altor articulatii).

●      disconfort la nivelul articulatiei afectate.

●      sensibilitate la atingere.

●      inflamatie si roseata.

●      rigiditate la nivelul articulatiei afectate

Tratamentul gutei presupune administrarea de medicamente antiinflamatorii (cum ar fi antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi), dar si de medicamente care elimina acidul uric si impiedica producerea acestuia.

Lupus (lupus eritematos sistemic)

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune autoimuna care afecteaza mai multe tesuturi si organe ale corpului. Manifestarile includ:

●      stare de oboseala;

●      dureri articulare;

●      articulatii rigide;

●      sensibilitate la soare;

●      eruptie cutanata (afecteaza inclusiv pielea obrajilor);

●      modificarea culorii degetelor in alb sau albastru, atunci cand sunt expuse la temperaturi scazute;

●      convulsii;

●      afectiuni hematologice, cum ar fi anemie;

●      pierderea parului;

●      rani la nivelul gurii si nasului;

●      dureri in piept, din cauza afectarii inimii sau plamanilor;

●      probleme renale.

Tratamentul lupusului presupune administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente antimalarie, corticosteroizi si tratament imunosupresor.

Spondilita anchilozanta

Spondilita achilozanta este o forma de boala reumatica ce afecteaza, de obicei, articulatia sacroiliaca – articulatia care conecteaza coloana vertebrala de oasele pelvisului. Manifestarile spondilitei anchilozante includ:

●      durere care apare initial la nivelul zonei lombare (zona inferioara a spatelui) si feselor.

●      durere lombara care se extinde ascendent la nivelul coloanei, pana la nivelul gatului.

●      rigiditate la nivelul spatelui

●      durere care se agraveaza dupa odihna si la ridicarea din pat.

●      durere si rigiditate care se amelioreaza dupa activitatea fizica.

Simptomele spondilitei anchilozante afecteaza, in timp, calitatea vietii. Manifestarile afectiunii fac dificila desfasurarea activitatilor de zi cu zi, deoarece rigiditatea articulatiilor coloanei devine din ce in ce mai severa cu trecerea timpului.

Tratamentul presupune administrare de antiinflamatoare nesteroidiene sau medicamente biologice (cum ar fi blocantele TNF). Fizioterapia poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Chirugia poate fi recomandata in caz de simptome severe si afectare severa a articulatiei. Interventia chirurgicala presupune inlocuirea articulatiei.

Asadar, exista mai multe tipuri de boli reumatice. Medicul poate stabili diagnosticul, dupa efectuarea investigatiilor aferente, cum ar fi analizele de sange si o ecografie  musculoscheletala – o metoda de examinare imagistica precisa, neinvaziva, fara efecte secundare.

Nu mai amana, mergi la medic pentru o consultatie de specialitate.

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/pe-ganduri-ganditor-ganditoare-aplecat-4506075/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului