Boli

#afectiuni proctologice #proctologie

Cele mai frecvente afectiuni proctologice

Proctologia este o ramura specializata a chirurgiei generale care se axeaza pe afectiunile anorectale, adica ale anusului si rectului, dar si ale intregului tract gastrointestinal. Aceste afectiuni sunt des intalnite, insa, prevalenta lor este considerata mult mai mare, deoarece, multe persoane nu le mentioneaza. Acestea incearca sa le trateze singure, acasa, evitand, astfel, sentimentul de jena. Din cauza reticentei pacientilor de a discuta despre aceste afectiuni, simptomele pot fi greu de diferentiat de cele cauzate de alte boli si, de multe ori, pot fi si greu de evaluat, ducand, astfel, la o diagnosticare intarziata. Afectiunile proctologice nu tin cont de varsta sau gen si pot aparea la orice persoana, severitatea lor variind de la afectiuni benigne la unele care pot pune viata in pericol.

3  dintre cele mai frecvente afectiuni proctologice

Medicii specializati pe aceasta ramura efectueaza de cele mai multe ori interventii colorectale corective, pentru a trata problemele aparute la nivelul colonului, rectului sau anusului. Deoarece, afectiunile necesita de cele mai multe ori tratament chirurgical, proctologii sunt instruiti sa utilizeze o gama variata de tehnici, dar, pot oferi si tratament nechirurgical pentru anumite tulburari. Urmatoarele afectiuni sunt printre cele mai frecvente probleme pe care le intalnesc proctologii.

Hemoroizi

Fiind localizati in jurul anusului sau in partea inferioara a rectului, hemoroizii reprezinta dilatatii venoase care pot cauza durere si prurit. Interni sau externi, acestia pot fi tratati si nu prezinta, de obicei, un risc sever. Cu toate acestea, daca scaunul este inchis la culoare sau prezinta sangerari, instiinteaza medicul, sangerarea putand avea alte cauze mult mai grave. Aparitia hemoroizilor este cauzata, de cele mai multe ori, de presiunea exercitata pe venele din jur, aparuta, de obicei, in urma unei constipatii cronice dar si din alte motive cum ar fi statul prea mult pe scaun sau un istoric familial de hemoroizi.

Fistula anala

Fistula anala este un tunel micut care conecteaza o cavitate infectata intern cu o deschidere creata langa anus. In interiorul anusului, se afla un numar mare de glande care produc mucus. Ocazional, aceste glande se pot infunda, ducand, astfel, la infectarea acestora si la aparitia abcesului. Dintre aceste abcese, aproximativ jumatate se pot dezvolta in fistule anale. Chiar daca motivul principal care duce la aparitia fistulei anale este cauzat de glande si de abces, acestea nu sunt, insa, singurele cauze. Alte afectiuni mai rar intalnite pot include boala Crohn, boli cu transmitere sexuala, radiatii obtinute in urma tratamentelor pentru cancer sau chiar cancerul in sine.

Polipi colonici

Polipii colonici sunt mici acumulari de celule care se formeaza in captuseala colonului. Chiar daca cele mai multe sunt inofensive, odata cu trecerea timpului, se pot dezvolta in cancer de colon, acesta fiind, deseori, fatal daca este depistat in stadiu avansat. Oricine poate dezvolta polipi colonici, insa, riscul este mai mare la persoanele cu varsta de peste 50 de ani, la persoanele supraponderale si la fumatori. De cele mai multe ori, polipii nu prezinta simptome si sunt detectati doar in urma controalelor regulate sau efectuate cu un alt scop. Cu toate acestea, anumite persoane pot prezenta simptome cum ar fi:

  •  sangerari rectale;
  •  durere;
  • anemie feripriva, cauzata de sangerarea cronica a polipilor care duce la scaderea nivelului de fier din organism.

Daca ti se pare ca suferi de anumite afectiuni sau complicatii care tin de proctologie, anunta medicul de familie. Acesta iti va putea evalua starea si iti va recomanda un specialist, in functie de caz.

Sursa foto: https://www.pexels.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare