Boli

#boli digestive #sanatate #boli #tulburari alimentare

Cele mai frecvente 4 tulburari alimentare

Consumul de mancare este esential nu doar pentru a trai, ci si pentru a avea un organism si o minte sanatoasa. Din pacate insa, in ultimii ani s-au dezvoltat tot mi multe tulburari de alimentatie, favorizate, unele dintre ele, de imaginea pe care ar trebui sa o ai din punctul de vedere al societatii.

Totusi, unele dintre aceste problemele pornesc si de la nivelul creierului, prim prisma unei imagini total gresite pe care o ai despre tine insati.

Bulimia nervoasa

Bulimia nervoasa se manifesta prin pofta incontrolabila de mancare, prin consumarea acesteia si eliminarea ulteriorara prin provocarea vomei. Voma vine ca un proces natural provocat de vina lacomiei, dar si de teama de ingrasare. De regula, bulimia nervoasa este specifica persoanelor care sunt peste media normala de greutate sau care au fost supraponderale in trecut, iar acum traiesc cu frica si cu sentimentul de vinovatie.

Anorexia

Persoanele care sufera de anorexie sufera mai degraba de o tulburare psihica. Acestea au o imagine total deformata despre propria persoana si se vad grase, in ciuda faptului ca sunt subponderale sau ca sunt la limita dintre viata si moarte din cauza faptului ca organismul lor mai rezista cu greu in lipsa nutrientilor esentiali.

Mancatul compulsiv

Persoanele care sufera de aceasta tulburare, pur si simplu nu se pot controla cand vine vorba despre mancare. Daca vad un lucru care le place, nu ar importanta faptul ca abia s-au ridicat de la masa si ca au mancat foarte mult. Persoanele care mananca compulsiv nu se pot abtine de la mancare si obisnuiesc sa se trezeasca din somn pentru a manca sau sa se opreasca din anumite activitati doar pentru o gustare.

Sindromul mancatului noaptea

Desi nu este o tulburare la fel de grava ca cele enumerate mai sus, sindromul mancatului noaptea poate totusi sa provoace o serie de probleme de sanatate. Mai exact, daca persoana in cauza obisnuieste sa se trezeasca noaptea din somn pentru a consuma alimente, nu doar ca isi va da peste cap tot programul alimentar, dar va incepe sa se si ingrase foarte mult.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare