Boli

#remedii aritmie cardiaca #aritmie cardiaca

Cele mai cunoscute remedii pentru aritmia cardiaca

Aritmiile cardiace sunt tulburari de ritm cardiac. Ritmul cardiac normal este de 60-100 de batai pe minut. Intr-o aritmie cardiaca, ritmul depaseste aceste valori. Modificarea ritmului cardiac normal este posibila in situatii fiziologice, cum ar fi in timpul sportului (ritm cardiac mai rapid), in timpul somnului (ritm cardiac mai lent) sau la persoanele care practica atletism (au ritm cardiac mai lent in repaus). Acestea sunt situatii in care este normal sa apara devieri de la ritmul cardiac obisnuit. In schimb, o aritmie cardiaca este o problema patologica, asociata cu diferite complicatii, cum ar fi stopul cardiorespirator. Aritmia cardiaca apare atunci cand impulsurile electrice de la nivelul inimii nu mai sunt controlate de nodul sinusal si devin neregulate. Afla care sunt cele mai cunoscute tratamente pentru aritmiile cardiace.

Tratament medicamentos

Multe dintre aritmiile cardiace pot fi tinute sub control prin medicatie antiaritmica, ce are rolul de a normaliza temporar ritmul cardiac. Medicul iti poate recomanda si alte medicamente, daca aritmia este asociata cu unele complicatii. Spre exemplu, in cazul fibrilatiei atriale, poate fi nevoie si de anticoagulante (medicamente care previn coagularea sangelui).

Manevre vagale

Manevrele vagale sunt tehnici prin care pacientul isi normalizeaza temporar ritmul cardiac, in cazul aparitiei unui episod de aritmie. Aceste manevre functioneaza doar in cazul unor tipuri de tulburari de ritm cardiac, cum ar fi tahicardia supraventriculara. Manevrele vagale actioneaza asupra nervului vag, care poate incetini bataile inimii. Exemple de manevre vagale:

  • Tusitul puternic
  • Aplicarea unei comprese reci pe fata
  • Scufundarea fetei in apa rece
  • Tinutul respiratiei
  • Incercarea de a expira aerul in timp ce iti inchizi gura si iti acoperi nasul (pentru a creste presiunea in piept)

Cardioversie electrica

Cardioversia electrica este o procedura care se efectueaza in ambulatoriu, in cazul fibrilatiei atriale, flutterului atrial si altor tipuri de tahicardii (batai rapide ale inimii). Procedura presupune aplicarea de socuri electrice, pentru a normaliza ritmul cardiac. Pentru a face acest lucru, medicul foloseste un defibrilator si ataseaza electrozi pe pieptul pacientului.

Ablatie cu radiofrecventa

Ablatia cu radiofrecventa reprezinta o procedura minim invaziva de tratament pentru unele aritmii, cum ar fi fibrilatia atriala si flutterul atrial. Procedura de ablatie presupune distrugerea tesutului raspunzator de impulsuri electrice anormale, de la nivelul inimii. Prin distrugerea zonei care provoaca contractii anormale ale muschiului cardiac, ritmul inimii este readus la normal.

Procedura de ablatie consta in inserarea unor tuburi subtiri din plastic in vasele de sange. Pentru a efectua procedura, este nevoie de efectuarea unei mici intepaturi la nivelul zonei inghinale. Astfel, medicul acceseaza artera femurala. La aces nivel se introduc tuburi subtiri numite catetere si se avanseaza in reteaua de artere, pana la nivelul inimii. Dupa ce se identifica tesutul ce provoaca impulsuri electrice neregulate, acesta este distrus prin ardere, folosind unde radio. Intreaga procedura este ghidata cu ajutorul unui aparat cu raze X, numit angiograf. La final, se extrag cateterele si se aplica un pansament compresiv pe zona inghinala. Recuperarea este rapida, iar procedura nu lasa cicatrici. Poti efectua procedura de ablatie de fibrilatie atriala in Cluj.

Implantare de defibrilator/stimulator cardiac

Defibrilatorul cardiac si stimulatorul cardiac sunt dispozitive de dimensiunea unei cutii de chibrituri. Defibrilatorul cardiac transmite socuri electrice si se utilizeaza in tratamentul tulburarilor de ritm rapide, amenintatoare de viata, cum ar fi tahicardia ventriculara. Stimulatorul cardiac, in schimb, transmite impulsuri electrice care stimuleaza bataile inimii in cazul unor aritmii lente, cum ar fi blocul atrioventricular.

Un astfel de dispozitiv se implanteaza la nivelul pieptului, imediat sub piele si se conecteaza la inima cu ajutorul unor fire subtiri. Stimulatorul cardiac si defibrilatorul cardiac detecteaza modificarile de ritm si le normalizeaza inainte ca acestea sa provoace complicatii mortale, cum ar fi un stop cardiorespirator.

Asadar, aritmiile cardiace pot fi tratate in diferite feluri, in functie de tipul aritmiei si de gradul de severitate. Discuta cu medicul tau, pentru a afla ce metoda de tratament este recomandata in cazul tau.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului