Boli

# ingrijire batran #ingrijire ten

Cele mai bune solutii pentru ingrijirea unui batran care nu se mai descurca singur

Parintele sau bunicul tau a fost diagnosticat cu dementa, a suferit un accident vascular cerebral sau se confrunta cu o alta afectiune grava comuna batranetii? A ajuns in punctul in care are nevoie de ajutor, poate chiar de ajutor permanent? Atunci, cu siguranta cauti cea mai buna solutie pentru el, astfel incat sa-i redai sansa la o batranete demna.

In general, apropiatii varstnicilor care nu se mai pot descurca de unii singuri apeleaza la una dintre solutiile pe care ti le vom prezenta in randurile urmatoare. Pana la urma, inainte de a alege cea mai buna varianta pentru persoana draga din familia ta, este important sa fii bine informat(a).

Ingrijire la domiciliu - acordata de un membru al familiei

Aceasta este o optiune potrivita mai degraba pentru varstnicii care se descurca, intr-o anumita masura, sa duca la bun sfarsit sarcinile de zi cu zi; cu alte cuvinte, se pot deplasa relativ usor, se pot hrani, spala si schimba de unii singuri. Acesta ar putea fi cazul pacientilor cu diabet, o afectiune ce poate fi tinuta sub control printr-o alimentatie echilibrata, miscare regulata si tratament medicamentos adecvat.

Daca parintele sau bunicul tau se regaseste in aceasta situatie, atunci sprijinul tau va consta, cel mai probabil, in vizite regulate (la cateva zile sau o data pe saptamana, in functie de necesitati), pentru a-i duce cumparaturile si medicamentele necesare, pentru a-i gati sau pentru a-i face curatenie in locuinta - sarcini tot mai dificile odata cu inaintarea in varsta -, si, bineinteles, pentru a fi alaturi de el din punct de vedere emotional.

Situatia se schimba, insa, cand vorbim despre afectiuni sau stadii ale diferitelor afectiuni (precum Alzheimerul), in care pacientul nu se mai poate deplasa, nu se mai poate hrani singur si chiar nu mai are notiunea timpului si a spatiului. Un astfel de pacient are nevoie de ajutor si supraveghere permanente, prin urmare un membru din familie vigilent trebuie sa locuiasca impreuna cu el si, foarte important, sa stie cum sa (re)actioneze in caz de urgenta medicala.

Ingrijire la domiciliu - acordata de o persoana specializata

Cazurile de dementa sunt printre cele care necesita servicii de ingrijire permanenta, acordate de persoane specializate in geriatrie. Prin urmare, daca iti doresti ca parintele sau bunicul tau sa locuiasca, in continuare, in propriul camin si, totodata, sa beneficieze de conditiile optime nevoilor sale, ai putea sa angajezi un (o) infirmier (infirmiera) specializat (specializata) in serviciile de geriatrie, in care, bineinteles, sa ai deplina incredere, mai ales ca va locui cu el si il va supraveghea tot timpul.

Desigur, angajarea unei astfel de persoane este o optiune pe care merita s-o iei in calcull si daca parintele sau bunicul tau sufera de o afectiune mai putin grava, care nu necesita sprijin si supraveghere permanente. In acest caz, infirmierul (infirmiera) ar putea veni doar o data pe zi sau o data la cateva zile, in functie de nevoi.

Cazarea intr-un camin pentru batrani

Aceasta este o varianta potrivita atat pentru seniorii care se pot descurca singuri cu efectuarea anumitor sarcini cotidiene (deplasarea dintr-un loc in altul, igiena personala, hranirea etc.), cat si pentru cei care nu se mai pot deplasa, au tulburari de memorie si au nevoie de ajutor permanent chiar si cand vine vorba despre sarcini cotidiene simple.

Exista doua variante spre care ti-ai putea indrepta atentia: caminele de stat  si caminele private pentru seniori. Spre deosebire de azilele de stat, caminele private ofera conditii premium, facilitatile de cazare dintr-un azil de batrani din Bucuresti fiind de 4-5 stele, asemanatoare cu cele hoteliere.

Mai mult decat atat, intr-un astfel de camin premium pentru seniori, pacientii beneficiaza de servicii medicale non-stop, de planuri alimentare personalizate, de sedinte de fiziokinetoterapie (acolo unde sunt necesare). Totodata, aici se pot bucura de activitati recreative si de stimulare cognitiva, care, in cazul dementei, incetinesc evolutia bolii.

Cu alte cuvinte, optand pentru cazarea persoanei dragi din familia ta intr-un camin premium pentru seniori, ai garantia ca beneficiaza de cele mai bune conditii medicale, adaptate nevoilor sale, dar si ca se va familiariza cu usurinta intr-un nou mediu, gratie conditiilor de lux si personalului bine pregatit, empatic, atent la nevoile fiecarui pacient. In plus, alegand un camin din vecinatatea locuintei tale, il vei putea vizita foarte usor.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/-c9N9RgjOPU

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului