Sarmalele, carnatii, caltabosul, piftia, slanina sau jumarile sunt nelipsite de pe masa de Craciun. Cu toate acestea, exista un pericol major pentru sanatate, la care multe persoane se expun fara sa stie.
Consumul de carnati este o cauza frecventa a episoadelor de guta in perioada Sarbatorilor.
Pentru persoanele care sufera de ulcer, carnea tocata din sarmale este un adevarat pericol.
De asemenea, persoanele care sufera de boli cronice trebuie sa fie precaute cand vine vorba despre preparatele traditionale de Craciun.
Persoanele care sufera de afectiuni hepatice, cum ar fi hrpatita cronica sau ciroza, pot suferi complicatii in aceasta perioada a anului. Asta deoarece bila, lichidul secretat de ficat si depozitat in colecist, care ajuta la descompunerea grasimilor, este suprasolitata si nu mai poate face fata. Acest lucru se intampla si in cazul persoanelor sanatoase, dar in cazul celor cu afectiuni hepatice, este deosebit de periculos.
Prin urmare, aceste persoane trebuie sa evite grasimile, mai ales grasimile satrate, carnea de porc si prajelile. Toate alimentele traditionale din carne de porc sunt contraindiccate acestor pacienti.